Statistieken


Aan de hand van analyses en kerncijfers kunt u zich een beeld vormen van de economische activiteit in België. Uiteraard moet u die ook in een ruimer Europees en mondiaal economisch kader bekijken. Veel gegevens over de economische activiteit zijn afkomstig van internationale organisaties zoals de OesoExterne link (en), EurostatExterne link (en), het IMFExterne link (en) …

Algemene Directie Statistiek

De basisopdracht van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie, KMO, Middenstand en EnergieExterne link (het voormalige Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS)) bestaat uit het verzamelen, verwerken en verspreiden van cijfergegevens over de Belgische samenleving.

De website van de Algemene Directie Statistiek bevat uiteraard allerhande statistieken, maar ook

 • nieuwsberichten
 • persberichten
 • downloadbare publicaties, statistieken, studies …
 • een digitale bibliotheek met een selectie van relevante studies, rapporten, thesissen …
 • enquêtes en tellingen
 • portaalsites die alle gegevens bevatten over een bepaald thema, zoals het Arbeidsmarktportaal over werk en werkloosheid in België, het Gezondheidsportaal over gezondheid en ziekte in België …
 • meer informatie over statistiek, de Algemene Directie Statistiek en de website

Statistieken

Wat wilt u weten:

 • Hoeveel mannen en vrouwen er in uw gemeente wonen?
 • Hoe het zit met de bouwactiviteit in België, uw regio en zelfs uw gemeente?
 • Hoeveel gezinnen en bedrijven in België een internetaansluiting hebben?
 •  …

Heel wat statistieken zijn interessant en kunnen bovendien van belang zijn als u een bedrijf wilt oprichten. U vindt dit cijfermateriaal op de website van de Algemene Directie Statistiek in acht verschillende rubrieken (met elk hun eigen subrubrieken): 

Portaalsites

Een aantal domeinen uit de samenleving hebben op de website van de Algemene Directie Statistiek een portaalsite gekregen. Deze portaalsites linken niet alleen naar verschillende statistieken van de Algemene Directie Statistiek, maar ook naar verschillende binnen- en buitenlandse websites met cijfergegevens.
Een overzicht van de portaalsitesExterne link vindt u op de website van de Algemene Directie Statistiek.

Kerncijfers en economische databank

De website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie geeft een overzicht van de kerncijfers van de Belgische economieExterne link en de recente evolutie en economische vooruitzichtenExterne link. Bovendien kunt u op de website een lijst van publicaties over statistiekenExterne link raadplegen.
Meer gedetailleerde informatie en grafieken over de globale trends in de Belgische economie vindt u in de economische databank be.STATExterne link.

be.STAT is de grootste interactieve verzameling sociaal-economische statistieken in België. Met deze economische databank kunt u analyses uitvoeren en opzoekingen doen van macro-economische gegevens, en dit alles op een interactieve manier.

be.STAT bestaat uit twee grote delen:

 • de chronologische reeksen (Belgostat, nationale rekeningen, industriële productie, energie, buitenlandse handel …)
 • de multidimensionale statistieken (Belgische buitenlandse handel per maand, land en 99 producten of verschuiving van de bevolking in België per jaar, gemeente, nationaliteit en geslacht  ...)

U kunt zelf macro-economische gegevens opvragen en analyserenExterne link op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Economie

Niet gevonden wat u zocht?