Merken


Wat is een merk?

De belangrijkste functie van een merkExterne link is dat het een onderscheid mogelijk maakt tussen de producten en diensten van verschillende ondernemingen. Op die manier garandeert een merk voor de consument de identiteit van het product of de dienst.

Door een merk te registreren krijgt u het exclusieve recht om dat merk te gebruiken voor bepaalde producten en/of diensten op een afgegrensd grondgebied en voor een bepaalde duur.

Merken kunnen in beslag genomen worden (verkoop) of kunnen, als activa van uw onderneming, als onderpand dienen voor een bank. U kunt ook een licentie toekennen aan de persoon die uw merk wil gebruiken. 

Wat kan men als een merk beschouwen?

Alle tekens, benamingen, tekeningen, afdrukken, stempels, letters, cijfers, vormen van producten of van verpakking en alle andere tekens die dienen om de producten en diensten van een bepaalde onderneming te onderscheiden, kunnen als merk worden beschouwd.

Er bestaan verschillende types merken, zoals woordmerken (de naam waaronder een product of dienst op de markt is), beeldmerken (logo’s en etiketten, maar bijvoorbeeld ook woorden in een speciaal lettertype of in een speciale opmaak) …

Hoe kan ik mijn merk registreren?

Download het formulier om uw merk te deponerenExterne link op de site van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele EigendomExterne link en verstuur het volledig ingevuld naar het volgende adres:

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
Bordewijklaan 15n
NL-2591 XR Den Haag, Nederland.

U kunt deze aanvraag ook online indienen via de volgende link: Een Beneluxmerk registrerenExterne link.

Voor vragen of opmerkingen kunt u ook contact opnemen met het Informatiecenter, dat elke dag telefonisch bereikbaar is tussen 8.30 en 17 uur op het nummer:

  • 070 244 242 (vanuit België)
  •  070 349 12 42 (vanuit Nederland)
  • 8002 5383 (vanuit Luxemburg)

U kunt ook een e-mail sturen naar: info@boip.int.

Economie

Niet gevonden wat u zocht?