Familie

Scheiding


 

Soorten scheidingen

Als u geen toekomst meer ziet in uw huwelijk, kunt u alleen of samen met uw echtgenoot beslissen om te scheiden. Er bestaan verschillende soorten scheidingen:

  • Bij een echtscheiding maken de echtgenoten een einde aan het huwelijk. Zij vereffenen en verdelen het gemeenschappelijke vermogen van de echtgenoten. Na een echtscheiding zijn de voormalige huwelijkspartners ook fiscaal opnieuw alleenstaanden.
  • De feitelijke scheiding is een toestand waarbij de echtgenoten niet meer samenwonen zonder dat zij het huwelijk beëindigen. De wet definieert het begrip feitelijke scheiding niet, maar de fiscus houdt er wel rekening mee.
  • Bij een scheiding van tafel en bed blijft het huwelijk bestaan, maar wonen de echtgenoten niet meer samen. Daarbovenop worden de goederen gescheiden. Dit is een gerechtelijke procedure die nog zelden voorkomt. Bij een scheiding van tafel en bed beschouwt de fiscus de echtgenoten als alleenstaanden.

Gezinsbemiddeling

Voor of tijdens een echtscheidingsprocedure kunt u een beroep doen op een bemiddelingsdienst.

GezinsbemiddelingExterne link (PDF, 16 p. - 2,99 MB) betekent dat u de onafhankelijke, neutrale interventie van een speciaal opgeleide bemiddelaar aanvaardt. De bemiddelaar bekijkt samen met u en uw man of vrouw de juridische, sociale, economische en psychologische aspecten van de conflicten. Op die manier probeert hij een echtscheidingsovereenkomst tussen u en uw partner te bereiken.

Meer informatie over de bemiddeling vindt u op de website www.bemiddeling-justitie.beExterne link.

Kinderen

Een scheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor de kinderen. Het brengt meestal veel veranderingen met zich mee op vlak van wonen.
Na een scheiding blijven beide ouders het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen, tenzij de rechter daar anders over beslist.

Niet gevonden wat u zocht?