Allergie


 

Allergie of intolerantie

Allergieën en voedselintolerantie zijn abnormale reacties van het lichaam op de inname van een voedingsmiddel of een bepaalde stof in een voedingsmiddel. Voedselallergie is het gevolg van een slecht functionerend afweersysteem dat zich verdedigt tegen een voedingsmiddel dat het als vijandig beschouwt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen voedselallergie en voedselintolerantie. Van voedselintolerantie is sprake wanneer het lichaam niet in staat is om een voedingsmiddel of een bestanddeel daarvan goed te verteren.

Symptomen

Voedselallergie en -intolerantie komen tot uiting in diverse symptomen zoals:

  • eczeem
  • huiduitslag en jeuk
  • een neusverkoudheid
  • braken
  •  diarree

Er kunnen ook ernstiger reacties optreden, al zijn die zeldzamer. Een medische behandeling is dan aangewezen.

Voorzorgsmaatregelen

Veertien groepen allergenen zijn verantwoordelijk voor meer dan 90 % van de voedselallergieën. Deze groepen moeten op het etiket worden vermeld als ze in een voedingsmiddel zijn verwerkt. Het gaat om:

  1. granen die gluten bevatten
  2. schaaldieren
  3. eieren
  4. vis
  5. pinda's (aardnoten)
  6. soja
  7. melk en zuivelproducten (met inbegrip van lactose)
  8. schaalvruchten (verschillende soorten noten)
  9. selder
  10. mosterd
  11. sesamzaadjes
  12. sulfieten (als de hoeveelheid hoger is dan 10 mg/kg of 10 ml/liter)
  13. lupine
  14. weekdieren

Meer informatie over de wetgeving inzake de etikettering van allergenen in voorverpakte levensmiddelenExterne link

Raadpleeg het Europees woordenboek van voedselallergieënExterne linkExterne link

Gezondheid

Niet gevonden wat u zocht?