Vlees van slachtdieren

Levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees kunnen stoffen bevatten die ziekten kunnen verwekken bij andere dieren en soms zelfs bij mensen. Een dier kan besmet raken via:

  • voedsel of water dat het heeft ingeslikt
  • zijn leefomgeving
  • contact met zieke dieren

Om de kwaliteit van vlees te garanderen zijn daarom tal van preventiemaatregelen genomen op verschillende niveaus.

 

Voorzorgsmaatregelen

Controles

Het 'Contaminant Surveillance System' (Consum) controleert van bij de fokker tot in de supermarkt de afwezigheid (of de aanwezigheid in aanvaardbare hoeveelheden) van sommige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Voorbeelden van zulke stoffen zijn:

  • zware metalen
  • pesticiden
  • dioxine

Er worden onder meer stalen genomen van veevoer.

Traceerbaarheid

Het Beltrace-systeem (Belgian traceability) is een andere erg doeltreffende preventiemaatregel. Deze gegevensbank verzamelt vooral de volgende gegevens over dieren:

  • de oorsprong
  • de resultaten van de uitgevoerde controles
  • het gewicht en de classificatie van het dier

Op die manier krijgt ieder dier zijn eigen 'identiteitskaart': dit systeem helpt besmettingen te voorkomen en maakt het mogelijk om bij problemen heel snel tussenbeide te komen

Zelfcontrole

De vleessector voert zelf ook strenge controles uit en heeft een systeem van labels uitgewerkt als teken van de kwaliteit en veiligheid van het geproduceerde vlees. Zo zijn bijvoorbeeld de labels Meritus, Biogarantie, Porc plein air ...in het leven geroepen.

Verbodsbepalingen

Om een maximale voedselveiligheid te bereiken, gelden in de vleessector verschillende verbodsbepalingen. Bijvoorbeeld: beendermeel is verboden als voer voor herkauwers (om BSE of de 'gekkekoeienziekte' te voorkomen). Om de verspreiding van micro-organismen bij dieren zoveel mogelijk te beperken, passen landbouwers zeer strikte hygiënemaatregelen toe op de boerderij, tijdens het transport en bij de slacht.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controleert of de geldende verboden en verplichtingen worden nageleefd.

Meer informatie over de voorschriften voor de productie, de verwerking, de distributie en het binnenbrengen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong


 


 


 

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten