U bent hier

Fiscale voordelen van een hypothecaire lening

Als er aan enkele voorwaarden voldaan is, geven de bestedingen (kapitaalaflossingen en intresten) van uw hypothecaire lening recht op de aftrek 'enige, eigen woning'.

Uw woning wordt beschouwd als 'enige' woning als u geen eigenaar bent van een andere woning. De 'eigen' woning is de woning die u betrekt en waarvan u eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker bent. Als u gehuwd bent of wettelijk samenwoont, moeten beide partners de woning betrekken.

Meer informatie over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de aftrek enige, eigen woning

Ook de premies van de schuldsaldoverzekering (levensverzekering) komen in aanmerking voor de aftrek 'enige, eigen woning'.

Wie een hypothecaire lening wil afsluiten moet sinds 1 juli 2014 rekening houden met nieuwe regelgeving die door de verschillende gewesten op dit gebied werd uitgevaardigd. Sinds die datum zijn de gewesten door de zesde staatshervorming namelijk bevoegd voor deze materie.

Meer informatie op de websites van de drie gewesten:

Vlaanderen (woonbonus gewijzigd)

Brussels Hoofdstedelijk Gewest (woonbonus blijft voorlopig behouden)

Wallonië (woonbonus gewijzigd)

 

Oude regels voor leningen afgesloten voor 1 januari 2005

Voor een hypothecaire lening die u voor 1 januari 2005 heeft afgesloten of voor een herfinanciering van een lening van voor deze datum, blijven de oude fiscale regels van toepassing voor zover u nog aan de voorwaarden voldoet.