Regionale en Europese verkiezingen


De verkiezingen voor de parlementen van de gewesten en de gemeenschappen en de verkiezingen voor het Europees parlement hadden plaats op 25 mei 2014.

Het ging meer bepaald om de verkiezing van de leden van het Vlaams Parlement, het Waals Parlement, het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap en de verkiezing van de Belgische leden van het Europees Parlement.

 

Verkiezingsresultaten

De verkiezingsresultaten van 2014 vindt u op de website verkiezingen2014.belgium.beExterne link.

De verkiezingsresultaten van 2009 vindt u op de website verkiezingen2009.belgium.beExterne link.Externe link

Voor informatie over de regionale en Europese verkiezingen kunt u terecht op volgende websites

Op de uitgebreide website van de Directie van de VerkiezingenExterne linkvan de FOD Binnenlandse Zaken komt u heel wat te weten over het Belgische en het Europese kiessysteem, de stemplicht en het stemrecht. U vindt er praktische informatie voor kandidaten en kiezers en alle nieuwigheden in verband met de verkiezingen.

De rubriek verkiezingen op de website van het Vlaams ParlementExterne link beantwoordt een aantal veelgestelde vragen, maar geeft ook uitleg over onderwerpen als kieskringen en kiescolleges, evenredige vertegenwoordiging, het verdelen van zetels en u vindt er een lijst met moeilijke woorden.

De pagina 'Brusselse verkiezingenExterne link' op de website van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement geeft historische en actuele achtergrondinformatie bij de verkiezingen, aangevuld met de belangrijkste praktische weetjes. Daarnaast zijn er ook wetenswaardigheden over taalgroepen, politieke fracties, parlementsleden en de verhouding tussen het parlement en de regering.

In de rubriek 'verkiezingen' op de website van het Europees ParlementExterne link vindt u informatie over de Europese verkiezingen, maar ook verkiezingsnieuws, opiniepeilingen en debatten.Externe link

Verkiezingen in cijfers

  • Aantal Belgische kiezers op de kiezerslijsten op 1 april 2009: 7 687 849
  • Europese kiezers die in België verblijven: 66 203
  • Aantal kiesbureaus: 15 547 (cijfer niet definitief)
  • Aantal leden kiesbureaus: 101 082 (cijfer niet definitief)
  • 51 % van de kiezers stemmen traditioneel. 49 % stemt geautomatiseerd. Anders gezegd stemmen 201 van de 589 Belgische gemeenten elektronisch.

Over Belgie

Niet gevonden wat u zocht?