Verplichte formaliteiten


 

Voor het vertrek

Vooraleer u vertrekt, moet u eerst een aantal formaliteiten vervullen. Al naargelang het land van herkomst zijn sommige formaliteiten facultatief.

  1. U moet beschikken over een geldig paspoort, dat wordt afgeleverd door het land van herkomst (voor bepaalde landen volstaat een identiteitskaart).
  2. In sommige gevallen moet u over een visum beschikken. U kunt dit aanvragen bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat van uw woonplaatsExterne link.
  3. In sommige gevallen moet u ook over de nodige vergunningen beschikken om in België een beroepsactiviteit uit te oefenenExterne link.  Die vergunningen verschillen al naargelang u als werknemer voor het zelfstandigen- of het loontrekkendenstatuut kiest.

Meer informatie over het visumExterne link vindt u op de site van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Formaliteiten voor het verblijf in België

Als u minder dan drie maanden als werknemer in België wil blijven, moet u zich, eens ter plaatse, aanmelden bij het gemeentebestuur van de plaats waar u zal wonen. U moet dit doen binnen de drie dagen na aankomst (behalve als u op hotel logeert). 

Meer informatie over de documenten die vereist zijn voor een verblijf van minder dan drie maandenExterne link vindt u op de website van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Als u langer dan drie maanden in België wil blijven, moet u zich aanmelden bij het gemeentebestuur van de plaats waar u wil verblijven om een verblijfsvergunning te krijgen. U moet zich aanmelden binnen de acht dagen na uw aankomst in België, eventueel met uw visum.

Raadpleeg de lijst van Belgische gemeenten

Werk

Niet gevonden wat u zocht?