Werk

Werkloosheid


De werkloosheidsverzekering is een onderdeel van de sociale zekerheid. Ze voorziet vooral in uitkeringen die verloren beroepsinkomsten moeten vervangen. Verschillende partijen spelen een rol op het gebied van werkloosheid.

Organisatie

De organisatie en het beheer van de werkloosheidsverzekering zijn de verantwoordelijkheid van een federale openbare instelling: de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA)Externe link.

Lijst van de RVA-kantorenExterne link

Uitbetaling van de uitkeringen

De uitbetaling van de uitkeringen en de verwerking van de individuele dossiers gebeurt ofwel door een openbare instelling, de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW)Externe link, ofwel door een erkende vakbond:

Arbeidsbemiddeling

De arbeidsbemiddeling voor werklozen wordt georganiseerd door openbare gewestelijke diensten:

  • de VDABExterne link in het Vlaams Gewest
  • ActirisExterne link in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • FOREMExterne link in het Waals Gewest
  • het Arbeitsamt voor de Duitstalige Gemeenschap

Meer informatie over de verdeling van bevoegdheden inzake werkloosheidExterne link vindt u op de site van de RVA.

Win-win aanwervingsplan

U bent werkzoekende en jonger dan 26 of 50 jaar en ouder? U bent werkgever? Ontdek het win-winplan dat uitkeringen aanbiedt die helpen om aan te werven of een job te vinden.

Creëer uw job

illustratie

De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg  heeft een nieuwe uitgave van zijn brochure 'Wegwijs in de overstap van werkzoekende naar zelfstandige' gepubliceerd. Deze brochure is de onmisbare gids voor werkzoekenden die zelfstandige willen worden.

Lees meer

Niet gevonden wat u zocht?