Vous êtes ici

Schoten, waar sterren thuis zijn

Tussen Antwerpen, Brasschaat, Brecht, Schilde en Wijnegem ligt de gemeente Schoten. Bij veel mensen is deze gemeente vooral bekend van een legendarische sketch van Gaston en Leo, namelijk Joske Vermeulen. Daarin belt een man (Leo) naar zijn vriend, maar het is het zoontje (een als kleuter verklede Gaston) die de telefoon telkens opneemt: 'met Joske Vermeulen, Trammezantlei 122, Schoten'. Ironisch eigenlijk, want de Trammezantlei ligt eigenlijk in buurgemeente Merksem (Antwerpen).

Iedereen beroemd

Maar er wonen (of woonden) in Schoten ook heel wat echte bekende mensen: Luc Caals (zanger en komiek), Sofie Goffin (nationaal en internationaal zwemkampioene), Walter Heynen (1944-1995, componist en fluitist), Bob Mendes (thrillerauteur), Elma Dalhuijsen-Nuis (beter bekend als tante Kaat), Guillaume Van der Stighelen (reclamemaker), Luc Van der Kelen (hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws), Kevin van Hove (Europees kampioen snooker in 2007), Erika Van Tielen (presentatrice), Jacques Wirtz (internationaal bekend tuinarchitect) en Luk Wyns (acteur en stemacteur).

Of hij of zij nu bekend is of niet, iedere inwoner heeft inspraak. Er wordt geen steen verlegd of de bijna 33 500 Schotenaar kunnen er hun zeg over doen. Tijdens de gemeenteraad en de gemeentelijke raadscommissies hebben de inwoners zelfs spreekrecht.

Zen

In Schoten kunt u ook het Tibetaans Instituut terugvinden. Dit is een boeddhistische tempel die op geregelde tijdstippen dagprogramma's, avondvoordrachten, cursussen of rondleidingen organiseert.

In 1951 kocht de gemeente het Kasteel van Schoten van de familie Ullens de Schooten . Nu worden er tentoonstellingen gehouden en zijn er ook een park, sportvelden en een speeltuin te vinden.

Vordenstein

Ook in het Vordensteinpark is het mooi wandelen. Dit wandelpark wordt beheerd door het Vlaamse Gewest. Naast een parkgedeelte in Engelse stijl met vijver en merkwaardige bomen is er verderop ook een stervormig aangelegd bosgedeelte. De oranjerie van het verdwenen kasteel Vordenstein is volledig gerestaureerd en doet dienst als tentoonstellingsruimte.

In het midden van het marktplein van Schoten staat een Uilenspiegelfontein, omgeven door een galerij van gebeeldhouwde zuilen. Het aangrenzende gemeentehuis dateert van 1905 en is gebouwd in neogotische stijl. Achter de bogen van het Marktplein staat het Gelmelenhof. Dit kasteeltje biedt sinds 2008 onderdak aan de politie.

Adresse

Gemeentelijke administratie
Verbertstraat 3
2900 SCHOTEN
Téléphone: 
03 680 09 00