Berekening van schenkingsrechten

Het schenkingsrecht wordt berekend op de brutowaarde van de goederen die de begunstigde van de schenking ontvangt, volgens een tarief dat stijgt naarmate de waarde van de goederen toeneemt en volgens een tarief dat verschilt naargelang de graad van verwantschap tussen de schenker en de begiftigde (hoe verder de graad van verwantschap, hoe hoger het tarief ).

Toegepaste tarieven

De tarieven van de schenkingsrechten zijn een bevoegdheid van de gewesten en verschillen dus naargelang de fiscale woonplaats van de schenker in het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Vlaams Gewest ligt. Die tarieven zijn progressief, wat betekent dat ze oplopen volgens de belastingsschijven, die verschillen naargelang het gewest. Om te weten welk bedrag u verschuldigd bent, zult u dus het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten moeten raadplegen.

De tarieven verschillen ook volgens de graad van verwantschap tussen de schenker en de begunstigde.

Fiscale woonplaats

Als de fiscale woonplaats van de schenker tijdens een periode van vijf jaar vóór de schenking in verschillende gewesten lag, gelden de tarieven van het gewest waar zijn fiscale woonplaats in die vijf jaar het langst gevestigd was.

Meer informatie over de berekening van de schenkingsrechten op de website van de FOD Financiën.

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten