U bent hier

Oudergem

Oudergem: tussen stad en Zoniënwoud

De gemeente Oudergem heeft talrijke historische, artistieke en religieuze gebeurtenissen beleefd. Heel wat overblijfselen getuigen daarvan: de priorij van Hertoginnedal, het Kasteel 'La Solitude', de Sint-Annakapel, het Kasteel van de Drie Borren en vooral de priorij van Rood-Klooster.

Het Rood-Klooster, verscholen in het Zoniënwoud, vormde het decor van vele artistieke uitingen. Hugo van der Goes, Jean-Baptiste Degreef, Alfred Bastien, Auguste Oleffe en vele anderen hebben dit bucolische decor benut. Vandaag nog vormt het Rood-Klooster het toneel voor tentoonstellingen, kunstenaarsateliers en allerhande evenementen.

Bovendien heeft de gemeente veel van haar kunstenaars geëerd door straten van Oudergem naar hen te vernoemen. Een stripfestival (de 9de kunst) wordt twee keer per jaar gehouden en jaarlijks vindt er een ontmoeting plaats met kunstenaars en traditionele ambachtslui in de botanische tuinen Jean Massart.

Oudergem wil zijn groene en residentiële karakter behouden, ondanks de toename van het verkeer door de oprit van de snelweg E411. Momenteel wordt binnen de gemeente sterk nagedacht over de uitdaging van een andere mobiliteit en over de eventuele afschaffing van het viaduct Hermann-Debroux. Dit 950 meter lange viaduct snijdt de gemeente letterlijk in tweeën. Stedenbouwkundigen en architecten hebben enkele projecten ingediend voor de herschikking van het einde van de E411. Hun brainstorming opent in de gemeente een debat. De inwoners van Oudergem worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen via (onder meer) een forum.

Chapelle Sainte-Anne Abbaye de Rouge-Cloître

Adres

Gemeentelijke administratie
Emile Idiersstraat 12
1160 OUDERGEM
Telefoon: 
02 676 48 11