U bent hier

Tinlot

Tinlot, de 'vaandeldrager' van de Condroz

De gemeente Tinlot is gekend voor haar heuvelachtig landschap, eigen aan de streek van de Condroz. Ze bestaat uit zes dorpen: Ramelot, Abée, Scry, Fraiture, Soheit-Tinlot en Seny.

Hoewel Tinlot qua inwoners de kleinste gemeente is van de provincie Luik, is haar grondgebied erg uitgestrekt en zijn de dorpen ver van elkaar verwijderd. Daarom werd in 2002 een origineel initiatief voor buurtverkeer gelanceerd. Tegen een democratische prijs kan  elke inwoner met verplaatsingsmoeilijkheden mits reservatie de 'Tinlot-bus' nemen. Dankzij deze minibus met acht zitplaatsen kunnen ze op doktersbezoek gaan of de kinderen van school afhalen. De oudsten kunnen de bus nemen naar de wekelijkse markt . Het is bovendien een project dat de sociale cohesie vergroot doormensen opnieuw dichter bij elkaar te brengen.

U kunt in Tinlot ook talrijke toeristische bezienswaardigheden ontdekken, zoals een kasteel in elk van de zes dorpen. In de 'gemeente van de blauwe steen' is er veel geklasseerd erfgoed, zoals een Romeinse tumulus (grafheuvel), een driehonderdjarige lindeboom en de 'Place du Batty' te Seny. Bovendien is er in het dorp Soheit-Tinlot een restaurant dat door de bekende Michelingids met een ster bekroond werd.

Tinlot is nauw verbonden met haar geschiedenis: alle inwoners kennen er het verhaal van D’zy (genoemd naar een kleine hagedis). Hij is een lokale figuur van wie niet geweten is of hij echt bestaan heeft of niet. Hij zou zich hebben verzet tegen een landsheer. Daarna zou hij zich jarenlang verscholen hebben in de bossen in de omgeving van Fraiture om de armsten te beschermen.

Een niet te missen evenement dat de inwoners van Tinlot elk jaar in april organiseren is de Dag van de Vaandeldragers van de Condroz waarbij meer dan tachtig vaderlandslievende verenigingen gehuldigd worden.

tinlot château abee  tinlot patrimoine  tinlot tumulus

Adres

Gemeentelijke administratie
Rue du Centre 35
4557 TINLOT