U bent hier

Aalst

Aalst, denderende stad

Aalst is met zijn 80 000 inwoners de tweede stad van Oost-Vlaanderen. Ze telt negen deelgemeenten: Aalst, Hofstade, Gijzegem, Moorsel, Herdersem, Nieuwerkerken, Baardegem, Meldert en Erembodegem. De stad ligt centraal tussen Gent en Brussel en strekt zich uit over beide oevers van de rivier de Dender.

Aalst is een zeer oude stad met een bijzondere rijke geschiedenis. De eerste vermelding van 'Alost' dateert al van rond het jaar 870. Doorheen de eeuwen is Aalst altijd een belangrijke industrie- en handelsstad geweest.

Vandaag is Aalst nog altijd een bruisende, levendige stad vol van typische Vlaamse folklore.
Winkelliefhebbers komen in Aalst zeker aan hun trekken. U kunt er gezellig kuieren in de verkeersvrije winkelstraten en daarna een stuk 'Aalsterse vlaaien' proeven met een lekkere 'Dirk Martens-graanjenever' op de grote markt.

Oilsjt viert carnaval … alle daugen bal …

Wie Aalst zegt, zegt natuurlijk 'carnaval'! Dit driedaagse fantastische volksfeest kent geen gelijke. De Aalsterse carnavalgroepen zijn heel het jaar in de weer om prachtige praalwagens te bouwen voor hun 'stoet'. Het resultaat is een explosie van creativiteit, muziek, dans, originele kostuums en vooral veel humor, spot en satire.
Zoals elke echte carnaval valt dit feest precies zeven weken voor Pasen. De 'Ajoinen' gaan dan drie dagen uit de bol voor het begin van de vasten.

Ook de VN organisatie Unesco erkent Aalst Carnaval als een unieke uiting van volkscultuur. De Aalstenaars waren bijzonder fier toen Aalst Carnaval in 2010 toegevoegd werd aan de lijst van het immaterieel werelderfgoed.

U kunt de fantastische stoet bewonderen op carnavalzondag en –maandag. Op maandag kunt u voor de stoet aankomt op de Grote Markt de Aalsterse Gilles boze wintergeesten zien verdrijven met hun traditionele 'bezemdans'.
Na de bezemdans is het tijd voor de 'ajuinworp', een niet te missen spektakel waarbij duizenden snoepajuintjes uitgegooid worden over de joelende menigte op de Grote Markt. Wie geluk heeft vangt misschien de 'Gouden Ajuin'.
Dinsdag is de dag van de typische 'Voil Jeanet'. Jong en oud trekken door de stad verkleed als vrouw tijdens de 'Voil Jeanettenstoet'.

'Ajoin'

Ajuinen, ajuinboeren, ajuinpelders, ajuinefretters …
Deze spotnaam voor de Aalstenaars is over heel Vlaanderen bekend. Het is zelfs amper nog een spotnaam, want het woord 'ajoin' is zowat uitgegroeid tot een alomtegenwoordige aanduiding voor een inwoner van Aalst. De oorsprong van de spotnaam 'ajoinen' ligt in de 19de eeuw, toen in Aalst en omstreken de uienteelt enorm floreerde.

Bekende Ajuinen

Aalst heeft ook heel wat bekende 'ajoinen' voortgebracht …
Louis Paul Boon staat bekend als een van de allergrootste schrijvers uit de Nederlandse literatuur. Hij werd tweemaal genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur. De tweede keer miste hij de prijs door zijn onverwacht overlijden.

Adres

Gemeentelijke administratie
Grote Markt 3
9300 AALST
Telefoon: 
053 73 21 12