U bent hier

Aarschot

Aarschot, parel van het Hageland

Aarschot is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Ze telt ongeveer 28 000 inwoners en ligt langs de rivier de Demer in het Hageland.

De Aarschottenaars worden ook wel 'kasseistampers' genoemd. Vroeger trok er 's nachts namelijk een stadswacht door de stad om de veiligheid van de inwoners te garanderen en tijdens hun rondgang moesten de wachters met hun klompen en hellebaarden op de kasseien stampen. Zo kon iedereen horen of ze wel echt patrouilleerden.

In 1965 werd in Aarschot de Gilde van de Kasseistampers opgericht. Die groeide uit tot één van de belangrijkste carnavalsverenigingen van het land.

Dominant erfgoed

Het uitzicht van Aarschot wordt gedomineerd door de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dit imposante gotische bouwwerk werd opgetrokken tussen 1337 en 1450.

De kapiteelloze zuilen van het kerkschip en de speklagen – afwisseling van bruine ijzerzandsteen met witte kalksteen in horizontale lagen – van de zijmuren van het koor zijn typisch voor de Demergotiek. De torenspits in renaissancestijl dateert van 1574.

Een ander belangrijk stuk erfgoed in Aarschot is zonder twijfel het begijnhof. In de 15de en 16de eeuw had het te lijden onder heel wat militaire bezettingen en oorlogen. In 1610 ging de heropbouw van het begijnhof van start en in 1763 waren de werken voltooid. Slechts één vleugel uit die tijd bleef bewaard. Deze huizenrij is geklasseerd sinds 31 juli 1936. Alle andere gebouwen zijn intussen verdwenen of vernieuwd.

Stadswallen, Orleanstoren en 's Hertogenmolens

In de 13de eeuw kreeg Aarschot een stadsomwalling. De Orleanstoren, een hoektoren gelegen op de Kouterberg, is een overblijfsel van de oude stadsvesten. Ook deze toren is beschermd erfgoed sinds 31 juli 1936.

De toren bevindt zich op één van de hoogste punten van de streek, 52 m boven de zeespiegel. Vanaf de toren heeft u een prachtig vergezicht over de Kempen. In 1990 liet de stad Aarschot de Orleanstoren restaureren.

Vroeger stonden er verschillende molens aan de voormalige Waterpoort in de Lei, waar de Demer Aarschot binnenvloeide. Bij het begin van de 16de eeuw werden de molens verplaatst en tot een geheel samengevoegd achter het begijnhof, aan het uiteinde van de stadswallen.

Dit geheel groeide uit tot een indrukwekkend, gedurfd bouwwerk met trap- en puntgevels, overkapt met natuurleien zadeldaken. Het is uniek in West-Europa.

Zoals de rest van de stad zijn ook de 's Hertogenmolens niet gespaard gebleven van belegeringen en verwoestingen.

Evenementen voor jong en oud

Elke tweede zondag van de maand augustus is er in de stad Aarschot een familiale fietshappening.

Op 15 augustus wordt naar goede gewoonte alle elektrische verlichting in Aarschot gedoofd. De inwoners van de Demerstad verlichten hun woningen dan met duizenden vetkaarsjes. Deze traditie is ontstaan uit een belofte van de Aarschotse bevolking om op de vooravond van het naamfeest van St.-Rochus, patroonheilige van de stad, kaarsjes te branden als ze gespaard bleef van de pest.

Elke eerst donderdag na 15 augustus vindt er aan de Demervallei in Aarschot een gesynchroniseerd muzikaal kunstvuurwerk plaats.

Tijdens de eindejaarsperiode leggen het stadsbestuur en de vzw 'Aarschot On Ice' een openlucht ijsbaan van 400 m² aan op de Grote Markt. Rondom de ijsbaan staan dan verschillende kerststalletjes met versnaperingen en opent de verwarmde cafetaria 'In de scheve schaats' de deuren.

   

Adres

Ten Drossaarde 1
3200 AARSCHOT
Telefoon: 
0800 20 765