U bent hier

Alken

Alken, geboorteplaats van het Belgische pilsbier

Net onder de stad Hasselt, ligt de Limburgse gemeente Alken. Deze gemeente met iets meer dan 11 000 inwoners is vooral bekend omwille van zijn brouwerij: Alken-Maes. Als u het centrum van Alken binnenrijdt, kunt u niet naast de imposante site van de brouwerij kijken. Hier liggen de roots van het pilsbier Cristal Alken. De maand mei van het jaar 1928 staat voor eeuwig aangestipt in de biergeschiedenis omdat toen het pilsbier Cristal werd gelanceerd. Op het moment van de lancering waren vele Belgische brouwers nog niet in staat om bier van lage gisting te produceren, waardoor het bier als revolutionair onthaald werd. De brouwersfamilie Indekeu legde daarmee de basis van de Belgische pilsproductie.

Waar ligt Alken nu weer?

Ongetwijfeld zal de Cristal rijkelijk vloeien tijdens de nieuwjaarsreceptie, elke eerste zondag van het jaar. Het gemeentebestuur houdt vast aan de gewoonte om alle Alkenaren jaarlijks het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar.

Elke twee jaar vieren de Alkenaren feest met hun collega-Alkenaren. Alken is namelijk niet alleen een dorp in het Belgische Limburg, maar ook een dorp in Duitsland en een in Denemarken en bovendien is er ook nog een familie Alken in Nederland die ook steeds van de partij zijn. Deze verbroederingsfeesten vinden afwisselend in Duitsland, Denemarken en in België plaats. Het gastdorp biedt haar buitenlandse gasten bij deze gelegenheid steeds zo veel mogelijk logies aan in gastgezinnen.

Zoe was Alleke

Wie graag in de geschiedenis van het landelijke en ambachtelijke leven van de vorige generaties duikt, moet beslist een bezoek brengen aan het heemkundig en ambachtelijk museum 'Zoe was Alleke' (Zo was Alken). U vindt er huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, oude landbouwwerktuigen en materiaal dat gebruikt wordt bij verschillende oude ambachten.

Voor mensen met interesse in meer hedendaagse ontspanningsmogelijkheden is er recreatiedomein De Alk met een grote speeltuin die steeds (gratis) toegankelijk is, een minigolfterrein en een verkeerspark met gocarts. U kunt er ook roeiboten en waterfietsen huren.

In de Mombeekvallei kunnen wandelaars hun hartje ophalen aan enkele prachtige, bewegwijzerde wandelroutes van 5 of 8 kilometer. Bij de dienst Vrije Tijd kunt u een gratis wandelkaart afhalen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Hoogdorpsstraat 38
3570 ALKEN
Telefoon: 
011 59 99 59