U bent hier

Anderlues

Anderlues: de nalatenschap van de mijnindustrie

Tussen Charleroi en Binche ligt de gemeente Anderlues in het oude Henegouwse steenkoolbekken.

Anderlues draagt nog de tekenen van de steenkoolindustrie, die vandaag verdwenen is. De gemeente is ook het toneel geweest van meerdere mijnrampen in de 19de en de 20ste eeuw. Na het uitdoven van de mijnactiviteit heeft de gemeente een landelijk karakter teruggevonden, naar het beeld van 'Saint-Médard', de patroonheilige van de landbouwers waarvan de kerk van Anderlues de naam draagt.

Geschiedenis van de kerk

Deze Romaanse kerk was een herkenningspunt in de streek, die vooral gekenmerkt werd door landbouw en industrie. De toren heeft achtereenvolgens dienst gedaan als belfort, donjon en klokkentoren. Van de kerk die in 2006 vernietigd werd blijft slechts de toren over, met bovenaan een indrukwekkende bol in leisteen, de 'bourlette'. Die staat symbool voor het gemeentelijke erfgoed en de inwoners worden er naar vernoemd: 'Bourletti'.

Niet alleen de kerk van Anderlues verdient bewondering: jaarlijks wordt de gemeente ondergedompeld in de traditionele festiviteiten van carnaval. Bijzonder daaraan is dat er ook een kindercarnaval is. De straten van de gemeente staan dan vol met kraampjes. 

illustratie illustratie

Adres

Gemeentelijke administratie
Place Albert Ier 21
6150 ANDERLUES
Telefoon: 
071 54 89 30