U bent hier

Anhée

Anhée, op ontdekkingstocht door negen dorpen

De gemeente Anhée ligt op de as die Namen met Dinant verbindt en telt negen dorpen: Anhée, Annevoie, Bioul, Denée, Haut-le-Wastia, Maredret, Salet, Sosoye en Warnant.

De tuinen van Annevoie, de abdij van Maredsous, de ruïnes van Montaigle of de slakkenkwekerij van Warnant: zowel de bekendste toeristische bezienswaardigheden als de meest verborgen juweeltjes zouden elke bezoeker moeten kunnen bekoren.

100 % 'natuurlijke' ontdekkingen

Natuurliefhebbers zullen hun hart kunnen ophalen in de tuinen van Annevoie. Deze oude Franse tuinen uit de 18de eeuw vormen een bonte verzameling watervallen, eeuwenoude bomen, valse grotten en bloemperken, …

Verder kunt u Anhée en omgeving op een erg originele manier verkennen met een lorrie, een merkwaardig vervoersmiddel dat doet denken aan een reuzegocart en enkel gebruikt kan worden op de oude spoorwegen van de vallei van de Molignée. Verschillende parcours zijn mogelijk in functie van de afstand die u wenst af te leggen: 6, 8 of 14 kilometer. Ga zeker ook eens wandelen in de steegjes van Sosoye, sinds enkele jaren geklasseerd als een van de 'mooiste Waalse dorpen'.

De legende in het hart van haar geschiedenis

Wie van geschiedenis en cultuur houdt, kan een bezoek brengen aan de talrijke musea in de gemeente, zoals het oorlogsmuseum van Haut-le-Wastia, het houtmuseum van Maredret of het museum Fournier in Maredsous, dat volledig gewijd is aan mineralen, rotsen en fossielen. Naast het traditionele bezoek aan de benedictijnenabdij van Maredsous, dat ook het hele jaar door het decor vormt voor tal van tentoonstellingen, kan u ook een bezoekje brengen aan het feodale kasteel van Bioul, waar u zich in het hart van de legende bevindt. Elke inwoner van Anhée is vertrouwd met het welbekende, ongeveer achthonderd jaar oude verhaal van Midone de Bioul, enige dochter van de heer van Bioul, die hopeloos verliefd werd op de zoon van de kasteelheer van Montaigle, de aartsvijand van haar vader. Ze had alleen maar oor naar haar hart en vluchtte naar Gilles op het kasteel van Montaigle om er zich te verloven en later te trouwen, tot grote woede van haar vader. Die trok naar de Montaigles, welbesloten voor eens en voor altijd orde op zaken te stellen en zijn dochter terug te halen. In een duel met de jonge Gilles bracht de vader zijn dochter een dodelijke slag toe toen zij beide vechtersbazen wilde scheiden. De heer van Bioul werd daarop gedood door zijn schoonzoon, die tot het einde van zijn dagen ontroostbaar bleef om het verlies van zijn geliefde. Er wordt verteld dat om de tien jaar op Allerheiligen in de ruïnes van het kasteel een kreet weerklinkt. Het zou Midone zijn die de naam van haar geliefde roept: 'Gilles!'

Culinaire geneugten en folklore

Elk jaar wordt tijdens het Paasweekend carnaval gevierd. Als orgelpunten van deze traditioneel vierdaagse gebeurtenis zijn er de stoet die door de straten van Anhée trekt en de grote brandstapel waarmee de festiviteiten worden afgesloten. In mei kan u tijdens de Ronde de la Cervoise zeven speciaalbieren proeven met hapjes uit de streek. Ook de belangrijkste streekproducten forel en wijngaardslak vindt u vaak terug op de feestdis!

© Syndicat d'Initiative Anhée-Meuse-Molignée

Adres

Place Communale 6
5537 ANHEE
Telefoon: 
082 69 86 10