U bent hier

Assesse

De geschiedenis van Assesse in steen gegrift

Assesse is een plattelandsgemeente in het midden van de provincie Namen. Ze bestaat uit zeven dorpen: Assesse, Courrière, Crupet, Florée, Maillen, Sart-Bernard en Sorinne-la-Longue.

Ook al wordt de gemeente vooral gekenmerkt door de alomtegenwoordige steen die in de meeste gebouwen aanwezig is, toch heeft Assesse nog heel wat andere bezienswaardigheden te bieden aan haar bezoekers: de kasteelhoeven van Courrière en Arche-Maillen, het didactisch bos van Courrière, het domein van Ronchinnes dat binnenkort een privaat recreatiedomein wordt, …

Maar het dorp dat de meeste bezoekers aantrekt is ongetwijfeld Crupet, geklasseerd als een van de 'mooiste dorpen van Wallonië' dankzij de kunstmatige grot gewijd aan Sint-Antonius van Padua, de vijf molens, de donjon uit de 12de eeuw en de Sint-Maartenskerk, een overblijfsel uit dezelfde periode. De 'Service des Musées Namurois' en de 'Société archéologique de Namur' houden in de kerk een tentoonstelling die de geschiedenis van het dorp schetst.

Op de lijst van bekende inwoners van Assesse staan meerdere Waalse schrijvers onder wie de kanunnik Dethy, die zijn naam gaf aan een plein in Assesse. Maar ook de veelbelovende badmintonspeelster Présence Beelen (twaalf jaar), drievoudig Belgisch kampioen in haar leeftijdscategorie in enkel- en dubbelspel en winnares van regionale, nationale en internationale toernooien, hoort thuis op die lijst.

maison communale   château de crupet

 

Adres

Gemeentelijke administratie
Place Communale 2-4
5330 ASSESSE
Telefoon: 
083 65 50 55