U bent hier

Beerse

Buitengewoon Beerse

De gemeente Beerse , in het noorden van de provincie Antwerpen, bestaat uit Beerse en deelgemeente Vlimmeren, samen goed voor meer dan 17 000 inwoners: die heten Beersenaren. Soms worden ze ook wel kleidabbers (wegens de vele arbeiders in de kleiputten in het verleden ) of peggers (beestenkooplui) genoemd. Ongetwijfeld lusten die ook graag een Beers Vlierke, de streekdrank op basis van vlierbessen.

Stad Worst

De deelgemeente Vlimmeren draagt ook een originele bijnaam: Stad Worst. Dat komt omdat de gemeente Wechelderzande in 1751 wilde dat Vlimmeren zich om financiële redenen bij hen zou aanhechten. Dat zorgde voor zoveel wrevel dat de Vlimmerenaren volgens de legende de verbindingsweg tussen de twee gemeenten afsloten met een draaiboom die vergrendeld werd. Toen de grendel zoek raakte zou men er niets beter op gevonden hebben dan hem te vervangen door een stuk stevige worst.

Grootste Belgische wetenschapper

In 2003 stierf de bekendste Beersenaar: dr. Paul Janssen. Hij werd geboren in een periode dat de geneeskunde nog niet zoveel kon doen voor de mensen, zelfs niet voor degenen die er het geld voor hadden. In 1953 richtte hij Janssen Pharmaceutica op en zelfs tot aan zijn dood bleef hij zoeken naar medicijnen voor allerlei ziekten.

Ook in kunst is Beerse groot: om de twee jaar brengen kunstenaars met hun sculpturen en installaties leven in de brouwerij in de mooie parken en verschillende binnenlocaties. Kunst van hoge kwaliteit in een mooie omgeving: dat moet wel de Beelden Biënnale Beerse zijn.

Kerken, kapellen en grotten

Beerse is bijzonder rijk aan kleine kapellen en grotten, maar ook aan kerken. Zo is er onder meer de Sint-Corneliuskapel, een beschermd monument met merkwaardig meubilair uit de 15de eeuw. Elke eerste dinsdag na Pasen vindt hier nog steeds de Kapellekensmarkt plaats.

De Sint-Lambertuskerk vertoont dan weer de invloed van de bestaande steenbakkerijen met verschillende motieven van handgevormde bakstenen. Haar bijnaam is dan ook niet voor niets 'Triomf van de baksteen'.

Musea

Tempelhof is een herenhuis in neoclassicistische stijl dat werd gebouwd rond 1880 en van 1952 tot 1976 dienst deed als gemeentehuis. Nu is het een gemeenschapshuis waar verenigingen van Beerse lokalen kunnen huren. Een ander deel van Tempelhof fungeert als Heemkundig Museum dat een blik gunt op het rijke Kempense verleden.

In het Steenbakkermuseum kunt u kennismaken met de verschillende fabricageprocessen voor bakstenen die door de tijd heen zijn aangepast en verbeterd. Het museum Jan Vaerten herbergt dan weer een collectie kunstwerken van de schilder met dezelfde naam die in zijn werken vooral het menselijke tekort centraal plaatst.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Bisschopslaan 56
2340 BEERSE
Telefoon: 
014 61 19 71