U bent hier

Begijnendijk

Begijnendijk, poort tot de Zuiderkempen

Begijnendijk ligt in de provincie Vlaams-Brabant en telt ruim 9 000 inwoners. De gemeente bestaat uit de deelgemeentes Begijnendijk en Betekom. De Demer vormt in Betekom de natuurlijke grens met de buurgemeentes Aarschot en Rotselaar. Het zogenaamde 'comisse-bos' vormt de groene rand tussen de provincie Vlaams-Brabant en de Antwerpse Zuiderkempen. Het wordt ook wel de poort tot de Zuiderkempen genoemd.

Beemden, poelen en bos

Betekom telt uitgebreide beemden waar u nog volop van de natuur kunt genieten. In Begijnendijk zijn er dan weer talrijke poelen omgeven door rijke natuur. Ze zijn het overblijfsel van het netwerk van dijken opgetrokken door de toenmalige begijnen. Die dijken dienden toen als bescherming tegen wateroverlast rondom de talrijke hoeves.

De Begijnendijkenaars kennen het recreatiebos Bieheide beter onder de volkse naam 'comisse-' of 'OCMW-bos'. Het is één van de laatste stukjes bos op het grondgebied van Begijnendijk waar wandelaars en fietsers hun hart kunnen ophalen. Bovendien werd er een natuureducatief project op poten gezet voor jong en oud. Dat project bestaat uit een 'doe-ervaar-natuurleerpad' met een hut die plaats biedt om meer uitleg te geven of om te experimenteren.

Eén strook van het bos doet dienst als speelbos voor kinderen en jongeren.

De route van het 'fietsknooppuntennetwerk Hageland' doorkruist het recreatiebos. Ze vormt een perfecte aansluiting van en naar het 'fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen'.

De 'Fietseling' en andere 'streekproducten'

Het belangrijkste evenement in Begijnendijk is ongetwijfeld de 'Fietseling Hageland-Zuiderkempen'. Elke tweede zondag van augustus halen om en bij de 10 000 mensen hun fiets van stal om door zes Hagelandse gemeentes een tocht van tussen de 20 en de 230 km af te leggen. Het startschot van dit streekevenement wordt gegeven in Begijnendijk.

Wat zeker ook nog een belletje doet rinkelen bij de Begijnendijkenaars is de melk van Sint-Isidoor en de limonade en bieren van brouwerij de Schrans. Helaas hebben deze streekproducten de tand des tijd niet overleefd. In Betekom blijven alleen nog de jenevers en likeuren van stokerij Degent over. En voor bij de koffie is er de typische Betekomse 'koekskestaart'.

De oude molen, de dorpspomp en de Begijn

De oude molen op de Molenberg beslaat 700 jaar molengeschiedenis. Hij werd gebouwd tussen 1300 en 1400 en is opgetrokken uit ijzerzandsteen op basis van Gobertangezandkalksteen. Rond 1571 onderging de molen een modernisatie: hij kreeg een tweede molensteen en werd verhoogd. Tot aan de brandstichting in 1914 was de molen in gebruik.

Vier holle wegen leiden naar de ruïne van de molen, die nu een geklasseerd gebouw is. De wegen komen uit de vier windstreken en zijn ontstaan door het jarenlange vervoer met paard en kar.

Op het Corneel Vissenakensplein staat een ander stukje erfgoed: de dorpspomp. Ze dateert uit de 18de-19de eeuw en voorzag de inwoners van drinkbaar water. Rond 1956 raakte de pomp in onbruik. In 1988 kreeg ze een grondige restauratiebeurt.

Sinds 1996 is er een nieuwe bezienswaardigheid in de gemeente: 'de Begijn' op het kerkplein. Dit standbeeld van J.M. Dewez prijkt eveneens op een Belgische postzegel.

   

Adres

Kerkplein 5
3130 BEGIJNENDIJK
Telefoon: 
016 53 01 80