U bent hier

Bekkevoort

Bekkevoort, klein landbouw- en wandelparadijs

Bekkevoort is met ongeveer 5 800 inwoners een van de kleinste gemeenten van Vlaams-Brabant. Het is een dorp met veel landbouwactiviteiten en fruitteelt, gelegen in het Hageland tussen de steden Diest, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot en Tienen. De gemeente bestaat uit drie deelgemeenten: Bekkevoort, Molenbeek-Wersbeek en Assent.

Ondanks haar kleine bevolkingsaantal heeft Bekkevoort wel een bekende inwoner: singer-songwriter Guy Swinnen, die carrière maakte als frontman van The Scabs.

Akkers, weilanden en fruitteelt

De open ruimte in deze Hagelandse gemeente is nog aanzienlijk en heeft vrij goed kunnen weerstaan aan de verstedelijking. Er zijn veel akkers, fruitteeltgebieden en weilanden. De landbouw bepaalt dus grotendeels het ruimtegebruik, maar zorgt ook voor heel wat werkgelegenheid. Ook kenmerkend voor Bekkevoort is het landschap: open heuvelvlakten en bebossing in valleigebieden,  met elkaar verbonden door talrijke natuurlijke en waardevolle holle wegen.

Sint-Laurentius en Sint-Quirinus

In Molenbeek en Wersbeek staan respectievelijk de tweebeukige Sint-Laurentiuskerk en de Sint-Quirinuskerk. Beide kerken zijn zeker een bezoekje waard.

De Sint-Laurentiuskerk is het resultaat van verschillende bouwfasen. De middenbeuk en de noordelijke zijbeuk dateren nog van de oorspronkelijke gotische aanleg, midden de 13de eeuw. De kerk is sinds 1960 beschermd.

De Sint-Quirinuskerk heeft een gotisch koor van baksteen en zandsteen op een onderlaag van ijzerzandsteen, wellicht uit de 15de eeuw. In de kerk bevinden zich twee beelden van de heilige Quirinus, waarvan een vermoedelijk uit de tweede helft van de 15de eeuw en het andere uit de eerste helft van de 16de eeuw.

Hoeves in Bekkevoort

In Bekkevoort zelf treft u twee prachtige hoeves aan. De Panishoeve, ook wel Flierbeekhof genoemd, dateert uit de 17de en 18de eeuw. Het L-vormig gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl is een beschermd gebouw. De hoeve is echter niet toegankelijk voor het publiek.

Hoeve Prinsenbos is een prachtig zuiders aandoend, neo-classicitisch landhuis annex hoeve aan de rand van het Prinsenbos. Ze wordt ook wel het ‘Cluckers-kasteel’ genoemd, naar de eerste eigenaar voor wie ze is opgetrokken tussen 1826 en 1848. Niet alleen de hoeve zelf maar ook de omgeving is beschermd. Deze hoeve is evenmin toegankelijk voor het publiek, maar is wel te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen.

Wandelingen en wijnteelt

Bekkevoort is ook een echt wandelparadijs. Er zijn maar liefst vijf uitgestippelde wandelingen: de Mierenberg-, Wijndries-, Muggenberg-, Hermansheuvel- en Veertigbundersbergwandeling. Regelmatig kunt u er ook deelnemen aan begeleide wandelingen. Bovendien kunnen de Bekkevoortenaren terecht fier zijn op hun eigen wijnproducenten: wijnhoeve Elzenbosch en wijnkelder Kluisberg.

Jaarlijkse truckshow

Sinds 1985 vindt er elk jaar in het weekend vóór 15 augustus een groots spektakel met internationale uitstraling plaats: de truckshow. Met de hulp van talrijke vrijwilligers en verenigingen bieden de Bekkevoortse Truckersvrienden de bevolking van Hageland en ver daarbuiten een uniek evenement aan. Honderden trucks, randanimatie, optredens van bekende Vlamingen, … maken van de truckshow een grote publiekstrekker. De opbrengst gaat telkens naar goede doelen.

   

Adres

Eugeen Coolsstraat 17
3460 BEKKEVOORT
Telefoon: 
013 46 05 60