U bent hier

Beringen

Beringen, toegangspoort tot de mijnstreek

Beringen ligt in het westen van de provincie Limburg, aan de grens met de provincie Vlaams-Brabant. Het is het begin van de mijnstreek, die zich verder uitstrekt over de hele provincie. De ideale plek dus voor het Vlaams Mijnmuseum, waar het verhaal verteld wordt van de Limburgse mijnwerkers en de ontginning: de ontdekking van de steenkool, de eerste boringen, de veiligheid …

De mijnonderneming bouwde voor zijn arbeiders huizen, scholen en winkels. Zo ontstond de tuinwijk of cité. Door de verschillende immigratiestromen tijdens de hoogdagen van de steenkoolontginning is de Beringen cité vandaag gekleurd door verschillende nationaliteiten. Wie die culturenmix wil proeven, kan daarvoor uitgestippelde wandelingen maken, de StoryTeller volgen - een digitale gids die u via gps-satellieten door de omgeving leidt - of een begeleide culinaire ontdekkingstocht langs de verschillende keukens van de cité doen.

Een ander gevolg van de immigratiestromen is dat er in Beringen één van de drie grootste moskeeën van België staat. Het is een nieuwbouwmoskee, maar volledig in Ottomaanse bouwstijl. De twee minaretten en de grote koepel vormen, samen met de toren van de mijnkathedraal, de skyline van Beringen-Mijn.

Blueberry fields forever

In Beringen kunt u ook de één van de grootste blauwbessenbedrijven in België vinden. De bezoekers kunnen er van mei tot september wandelen en leren over de teelt van de bessen of er zelf mee plukken.

Aan streekgerechten heeft de Beringenaar ook geen gebrek: zo zijn er de Beringse Beertjes (chocolade pralines in de vorm van een beer, het symbool van Beringen), de Beringse Borrel (een graanjenever naar Berings recept), het Berings Hartje (een rood of geel aperitief met een geheime kruidenmix) en het Berings Koolputtersbier (een sterk en donker bier dat genoemd is naar de mijnwerkers of 'koolputters').

Paal op stelten

Elke eerste zondag van augustus houdt Beringen 'Paal op Stelten' in deelgemeente Paal. Het is één van de grootste muziekfestivals met een volledig Belgische affiche.

Interactief

De stad heeft een interactieve website waarop verenigingen hun activiteiten zelf kunnen ingeven in de kalender. Bovendien kunnen zij, net als de handelaars, zelf hun informatie ingeven en beheren in de verenigingen- en bedrijvengids.

Er is ook wekelijks een interactiemoment met de pers: elke week houdt de stad een persbabbel. Daardoor krijgen alle perscorrespondenten van Beringen gelijktijdig dezelfde informatie. De aanwezige pers ontvangt dan ter plaatse een nieuwsbrief met de belangrijkste items. De leden van het schepencollege zijn aanwezig om een korte toelichting te geven als daar vraag naar is.

    

Adres

Gemeentelijke administratie
Mijnschoolstraat 88
3580 Beringen
Telefoon: 
011 43 02 11