U bent hier

Berlaar

Berlaar, Pallieterland

De oudste gekende vermelding van Berlaar (naast Lier) vindt men terug in 1180, al schreef men het toen nog anders, namelijk 'Berlaer'. 'Ber' betekent bloot en een 'laer' is een open plek in het bos. Volgens de legende raakten de inwoners van het gehucht in de vroege middeleeuwen het niet eens over de plaats waar de kerk moest staan en dus lieten ze het lot beslissen. Ze volgden twee vechtende beren en op de plaats waar de ene beer de andere doodde, besloot men de kerk te bouwen. Zo komt het dat de kerk in Berlaar aan het uiteinde van het dorpsplein staat en niet in het midden, zoals meer gebruikelijk is.

Hoven

In Berlaar bevindt zich ook het Rameyenhof, een waterkasteel uit de 13de -14de eeuw met bijbehorende kasteelhoeve. Het kasteel is vermoedelijk opgericht als steen (een soort burcht) door de oorspronkelijke eigenaars van Berlaar, de familie Berthout, die vele gebieden en heerlijkheden in de kempen bezat. In ieder geval heeft het een defensief karakter: dat is te zien aan de brede gracht errond.

Een ander bekend hof in de gemeente is het Gestelhof, gelegen in een prachtig park en aan drie zijden ingesloten door water. Geen van beide kastelen is echter toegankelijk voor het publiek, al zijn ze wel van op afstand te bewonderen op de vele fiets- en wandelroutes die langs de domeinen lopen.

Pallieteren

De gemeente Berlaar beschikt over twee wandelpaden binnen de gemeentegrenzen: het Gestelpad, dat u langs het pittoreske gehucht Gestel leidt en het Boerenkrijgpad dat begint en eindigt in het centrum. De dienst Toerisme beschikt ook over fietsknooppuntenkaarten, waarbij u als fietser zelf een prachtige route kunt samenstellen door via veilige fietswegen tussen de verschillende fietsknooppunten te pendelen.

Daarnaast werkt Berlaar sinds 2005 op toeristisch en recreatief vlak ook samen met Lier, Heist-op-den-Berg, Nijlen en Putte. Dit samenwerkingsverband heet 'Lier en het Pallieterland' en zoals deze naam suggereert, ligt de klemtoon op het provinciestadje Lier en het natuurrijke hinterland met zijn mooie plekjes, waar het goede leven en het genieten centraal staan.

Avondfeest

Genieten kunnen de ongeveer 10 700 Berlarenaren zeker op het traditionele Avondfeest, elke laatste zaterdag van juni. Het is een soort van braderij, met standen met koopwaar, eten en drinken, maar ook met optredens, oude ambachten, kinderanimatie en vuurwerk.

    

Adres

Gemeentelijke administratie
Markt 1
2590 BERLAAR
Telefoon: 
03 410 19 19