U bent hier

Bierbeek

Op de grens tussen het Hageland en het Dijleland

De landelijke gemeente Bierbeek ligt ten zuidoosten van Leuven, aan de rand van het Hageland, het Dijleland, Brabants Haspengouw en het Meerdaalwoud. Het is een  fusiegemeente die ongeveer 9 200 inwoners telt, verspreid over vier deelgemeenten: Bierbeek, Korbeek-Lo, Lovenjoel en Opvelp.

Door zijn landelijke ligging kunt u er heel wat wandel- en fietstochten maken en zo genieten van de talrijke holle wegen en de monumentale vierkantshoeven die de landbouwrijkdom van de streek benadrukken. De grotendeels romaanse Sint-Hilariuskerk getuigt van de bloei die Bierbeek al tijdens de middeleeuwen kende.

Contact met de gemeente tussen pot en pint

Om op de hoogte te blijven van wat er zoal leeft in de deelgemeenten organiseert het gemeentebestuur zo'n drie tot vier keer per jaar buurtcontacten. Op deze informele vergaderingen kunnen de dorpelingen tussen pot en pint de problemen en kwesties die hen bezighouden aankaarten: verkeersveiligheid, openbare werken …

Een van de belangrijkste evenementen in Bierbeek is het Euro Sportstech Miniementornooi. Tijdens dit 'sjottersfestijn' dat steeds plaatsvindt in het tweede weekend van augustus, nemen de miniemen van bekende Europese clubs zoals Manchester United het in Bierbeek tegen elkaar op.

Bierbeek heeft ook een heuse heilige: Sint-Ermelindis is geboren in Lovenjoel en wordt vooral vereerd in Meldert. Ze zou soelaas kunnen bieden bij verlamming of artritis. Onderzoek heeft uitgewezen dat de relikwieën die aan haar worden toegeschreven inderdaad uit de Frankische tijd afkomstig zijn.

Een meer wereldse bekende Bierbekenaar – of preciezer: Opvelpenaar – is Gaston Roelants. Deze atleet mocht in 1962 een Olympische gouden medaille voor de 3 000 m steeplechase aan zijn palmares toevoegen.

Een niet-alledaags symbool

Het logo van Bierbeek is een watertoren beschilderd als wereldbol, een opvallend bouwwerk dat ook echt op het grondgebied van de gemeente te bewonderen is. De watertoren, die van ver te herkennen is, staat symbool voor duurzaamheid en ecologisch bewustzijn. Vandaar ook dat Bierbeek hem in zijn logo opnam.

Een gemeente waar 'bier' zo prominent in de naam prijkt kan uiteraard niet zonder zijn eigen gerstenat. Sinds 2003 kunt u in plaatselijke cafés een 'Bierbeekse' bestellen. Dit lichtgeel tot amberkleurig abdijbier van 7,3 % is volgens kenners rond en fruitig in de mond met een geurig hopboeket en een stevige schuimkraag.

Gemeentehuis Bierbeek Bierbeek: Borderingenhof  Bierbeek: watertoren

Adres

Gemeentelijke administratie
Dorpsstraat 2
3360 BIERBEEK
Telefoon: 
016 46 01 75