U bent hier

Blegny

Blegny, tussen mijn en groen

De gemeente Blegny ligt in de provincie Luik. Ze telt zeven deelgemeenten: Mortier, Saive, Trembleur, Barchon, Housse, Saint-Remy en Blegny. Toerisme staat centraal in de gemeente: de steenkoolmijn en het mijnmuseum trekken immers een groot aantal bezoekers aan.

Maar het zou jammer zijn Blegny enkel te herleiden tot haar oude mijn: er zijn nog veel andere bezienswaardigheden, zoals het Fort van Barchon, waar tijdens beide wereldoorlogen veel gevechten plaatsgevonden hebben en dat nu voor het publiek toegankelijk is.

In Blegny valt ook heel wat groen te ontdekken. Dankzij locatieonderzoek en kaarten die het 'Réseau vert des initiatives locales' (Réveil) ter beschikking heeft gesteld, werden er over het hele grondgebied van de gemeente achttien paden afgebakend, wat wandelaars en fietsers erg op prijs stellen.

Grote en kleine kunstenaars in de schijnwerpers

Ook voor feesten is er plaats in de gemeente, onder andere met het festival 'Enfanfare' dat elk jaar eind september plaatsvindt. Er zijn veel originele activiteiten, waarvan het grootste deel speciaal op kinderen gericht is.

Om maar één van die originele plaatselijke initiatieven te noemen: kunstenaars van Blegny en elders krijgen de mogelijkheid om hun werk tijdens één weekend per maand voor het publiek te vertonen in het voormalige gemeentehuis. Gratis toegang voor alle bezoekers.

Zij maken Blegny beroemd…

De landschapschilder Marcel Leruth en de wielerkampioen Joseph Bruyère, de vroegere teamgenoot van Eddy Merckx, die meermaals de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik en een etappe in de Ronde van Frankrijk 1972 heeft gewonnen behoren tot de beroemde inwoners van Blegny.

Blegny kan ook trots zijn op haar culinaire specialiteiten zoals de Luikse siroop (huis Lambert) of de 'Pékèt des Houyeux'. Het symbool van de gemeente is trouwens een mijnwerker: zijn afbeelding is terug te vinden op verschillende plaatsen in Blegny.

illustratie illustratie  illustratie  illustratie

Adres

Gemeentelijke administratie
Rue Troisfontaines 11
4670 BLEGNY
Telefoon: 
04 387 43 25