U bent hier

Bocholt

Bocholt, kruispunt tussen mens en natuur

In het noorden van de provincie Limburg, aan de grens met Nederland ligt Bocholt. De gemeente bestaat uit Bocholt, deelgemeenten Kaulille en Reppel en het dorp Lozen.

Sinds 1952 heeft Bocholt vriendschappelijke betrekkingen met de gelijknamige stad 140 kilometer verderop in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Sinds 1980 zijn het zelfs officiële partnersteden.

De inwoners van de beide steden zijn wel allemaal Bocholtenaren, alleen de Belgische mogen zich ook Torenkruiers noemen. Die naam kregen ze toen ze in 1910 besloten om de toren van de Sint-Laurentiuskerk 9,4 meter te verplaatsen om de kerk te kunnen vergroten.

De beroemdste Bocholtenaar is de 16de-eeuwse jezuïet Cornelius a Lapide (Korneel Vandersteen). Hij doceerde onder andere Hebreeuws aan de universiteit van Leuven en in Rome waar hij ook stierf. Hij is vooral bekend om de Latijnse Bijbelcommentaren die hij schreef.

Feestloket

Het Bocholter feestloket help alle Bocholtse verenigingen bij de organisatie van hun activiteiten zoals met het papierwerk, de verzekeringen, subsidies, het uitlenen van materiaal … Het verenigingsleven in Bocholt is dan ook uitgebreid en divers: getuige hiervan zijn de vele buurtcomités met buurtfeesten, straatbarbeques, speelstraten, 'Dag van Buren' op de laatste dinsdag van mei, Sint-Maartensvuren en een spetterend carnaval.

Elke laatste zondag van juni (sinds 1930) gaat de Sint-Kristoffelbedevaart uit in Bocholt. Tijdens die bedevaart worden meer dan 3 000 voertuigen gezegend. In 2010 vindt deze bedevaart voor de 80ste keer plaats.

Brouwerijtoestellen op rust

In het grootste brouwerijmuseum van Europa kunt u kennis maken met de geschiedenis van het bier. Het museum is namelijk een soort rusthuis voor oude brouwerijtoestellen waardoor het een zicht geeft op grote en kleine staaltjes industriële archeologie.

Recht tegenover de oude gistingsketels in het Bocholter Brouwerijmuseum staan de glanzende nieuwe exemplaren van de oudste brouwerij van Limburg (sinds 1758), de Brouwerij Martens, die vooral bekend is voor zijn streekbier Sezoens. Het is een typisch 'se(i)zoens'bier dat tijdens de winter gebrouwd wordt om 's zomers gedronken te worden.

Daar komt het loze vissertje…

In de vroegere wateringen (vloeiweiden) tussen de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Bocholt-Herentals vindt u nu het natuurgebied Lozerheide terug, waar u kunt kiezen tussen twee uitgestippelde wandelingen. Wie weet komt u er wel het Loze vissertje tegen …

Bocholt is ook een molengemeente: er staan namelijk vier watermolens en een windmolen op het grondgebied. De Voorste Luysmolen, de Reppelermolen en de grondzeilerswindmolen – een windmolen die vanaf de grond kan worden bediend – van Kaulille zijn ook open voor publiek.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Dorpsstraat 16
3950 BOCHOLT
Telefoon: 
089 46 04 70