U bent hier

Borgloon

Borgloon, parel van Haspengouw

In het zuiden van de provincie Limburg, tussen Sint-Truiden en Tongeren, ligt Borgloon. Het stadhuis (in de volksmond ook het 's Grevenhuis genoemd, naar de graven van Loon) dateert uit de 11de eeuw en werd in 1680 gerestaureerd in Maaslandse stijl met prachtige glasramen. In die glasramen kan men de blazoenen van de tien Loonse steden herkennen: Borgloon, Beringen, Bilzen, Bree, Hasselt, Hamont, Herk-de-Stad, Maaseik, Peer en Stokkem.

Loonse stroop

Deze stad was de bakermat van de stroopfabricatie begin vorige eeuw. Daarom worden de iets meer dan 10 300 Lonenaren ook wel eens 'strooplekkers' genoemd. Loonse stroop is een natuurlijk product dat al meer dan 100 jaar oud is. De gemengde stroop wordt gemaakt van ingedikt sap van 60 % appelen, 20 % peren en 20 % suikerbieten, zonder toevoeging van bewaarmiddelen, suikers of andere additieven). Er bestaan ook varianten op de klassieke stroop: peerstroop, appelstroop, stroop van rode bessen of van aardbeien.

De oude stoomstroopfabriek is een van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. De fabriek werd opgericht in 1878, maar stopte alle bedrijvigheid in 1988. In 1999 wordt een gedeelte van de fabriek, inclusief installatie, als beschermd monument geklasseerd en in 2005 koopt het stadsbestuur de fabriek om het een bestemming met regionale uitstraling te geven.

Sinds 2006 wordt er opnieuw – op ambachtelijke manier – stroop gestookt. In 2007 wint de stoomstroopfabriek de finale van de monumentenstrijd in Vlaanderen (een tv-programma waarin 15 monumenten het tegen elkaar opnamen en waarin de winnaar een renovatiebudget kon winnen ter waarde van 500 000 euro), waardoor de Lonenaar weer een aanknoping vindt met zijn industrieel verleden.

Op paasmaandag vieren de Lonenaren de jaarlijkse Stroopfeesten: er zijn dan gratis rondleidingen in de fabriek en bezoekers kunnen er genieten van streekproducten zoals Loonse stroop en wijn.

Bekend in Borgloon

Zou het aan de suikers in de stroop te danken zijn dat Karel Lismont zulke goede resultaten neerzette in langeafstandslopen? In de jaren '70 behoorde hij tot de wereldtop: hij werd zes keer Belgisch kampioen (in drie verschillende disciplines), één keer Europees kanpioen in de marathon (1971), won een zilveren medaille op de Olympische Spelen in München in 1972 en een bronzen medaille op de Spelen van Montreal in 1976 en in 1978 haalde hij brons op het Europees kampioenschap marathon.

Kluizenaars en zusters

In het begin van de 13de eeuw was het gehucht Helshoven een regionaal bedevaartsoord waar Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vrede vereerd werd. De kapel van Helshoven, aan de oude Romeinse heirbaan, werd opgericht in 1254, maar de huidige kapel dateert van 1659. Later werd er een kluis aan verbonden. De laatste kluizenaar die er leefde, overleed in 1908.

De bijnaam van abdij Mariënlof, Colen, verwijst naar de stichtster van de abdij Maria van Colen. Zij stichtte de abdij in 1438 voor de kruisheren, maar sinds 1822 wordt de abdij bewoond door cisterciënzerzusters. Achter de dikke muren houden nog enkele zusters de regels van de orde levend.

   

Online

infodienst@borgloon.be

Adres

Gemeentelijke administratie
Speelhof 10
3840 BORGLOON
Telefoon: 
012 67 36 73