U bent hier

Boussu

Boussu, een gemeente verankerd in haar verleden

De gemeente Boussu, in de provincie Henegouwen tussen de stad Bergen en de Franse grens, kan prat gaan op verschillende bezienswaardigheden. De geschiedenis van Boussu werd voornamelijk geschreven door de beroemde Jean de Hennin de Liétard (1499-1962), de eerste graaf van Boussu. Hij was grootstalmeester van Keizer Karel en echtgenoot van Anna van Bourgondië, de achterkleindochter van Filips de Goede. Naast de uitbreiding van het grondgebied, dat toen van de gemeente een bevoorrechte plaats voor de adel van die tijd maakte, heeft Boussu ook de bouw van het renaissancekasteel te danken aan de graaf van Liétard.

U kunt niet alleen het kasteel bezoeken worden maar ook de ruïnes eromheen, de grafkapel van de Heren van Boussu en een mausoleum. Deze overblijfselen zijn bovendien geklasseerd als bijzonder erfgoed van het Waals Gewest. Maar dat is niet de enige charme van Boussu: er is ook de Grand-Hornu, een naam die verwijst naar een oude kolenmijn die nu gesaneerd is. De Grand-Hornu omvatte werkplaatsen, kantoorruimte, een arbeiderswijk en de woning van de bestuurders. Op deze plaats staat nu het al even bekende Musée des arts contemporains (Museum voor hedendaagse kunst) van de Franse Gemeenschap. Al deze bezienswaardigheden maken van de gemeente één van de drukst bezochte sites tijdens de Waalse erfgoeddagen. Die vinden elk jaar plaatsin het begin van de maand september .

Als u naar Boussu gaat, zult u niet alleen vallen voor haar roemrijke geschiedenis, u kunt ook de Pagnon proeven. Dat is een typische zoete streektaart die destijds een eenvoudige en goedkope maaltijd was voor de mijnwerkers.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Rue Francois Dorzée 3
7300 BOUSSU
Telefoon: 
065 71 73 00