U bent hier

Boutersem

Boutersem, de heem van Balder

Boutersem is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant met ruim 7 500 inwoners. De gemeente ligt in het arrondissement Leuven op de as Leuven - Tienen. Ze bestaat uit de deelgemeentes Boutersem, Kerkom, Neervelp, Roosbeek, Vertrijk en Willebringen.

De reus Balder en zijn vrouw Nana zijn sleutelfiguren in Boutersem. Volgens de overlevering zou Balder de stichter zijn van Boutersem (=Balderheim).

Domein van Kwabeek

Dit kasteeldomein met zijn park is uniek omdat het nog alle elementen bevat van de zelfbedruipende leefgemeenschap die het ooit was, zoals vijvers, een ijskelder, een bakkershuisje, een hovenierswoning … In het kasteel zelf is nu het gemeentehuis gevestigd. Het park rond het kasteel is vrij toegankelijk.

Natuurreservaat 'De Snoekengracht'

In deelgemeente Vertrijk ligt het natuurreservaat 'De Snoekengracht'. Elke laatste zondag van de maand houden de conservators een geleid bezoek in dit reservaat met een oppervlakte van 12 ha 95a. In de maand mei is er geen geleid bezoek, maar wel een orchideeënwandeling.

Voor en door Boutersemnaren

Eén keer per jaar plant de gemeente een onthaalmoment voor nieuwe inwoners. Inwoners die 60 worden ontvangen op hun verjaardag een buspas waarmee ze vijf jaar lang gratis de bus kunnen nemen. (Vanaf hun 65ste kunnen ze gebruik maken van de gratis buspas voor senioren die De Lijn aanbiedt.)

Straat-, buurt-, of wijkcomités die een feest organiseren om hun buurt meer leefbaar te maken en de sociale contacten te bevorderen, kunnen feestcheques aanvragen en gebruikmaken van de gemeentelijke infrastructuur. Het gemeentebestuur keurde een reglement goed dat onder bepaalde voorwaarden toelaat om een bepaalde straat af te sluiten als speelstraat.

Boutersem organiseert elk jaar heel wat evenementen of neemt eraan deel: een gezondheidsrally, de Dag van het Park, de Open Monumentendagen, Hagelanddag en Werelddierendag.

In november vindt 'Boutersem gaat vreemd' plaats. De gemeente houdt dan allerlei activiteiten in het teken van ontwikkelingssamenwerking.

Producten uit de streek

Boutersem kent verschillende streekproducten.Deelgemeente Vertrijk staat bekend voor zijn Vertrijkse sla (een soort van vleesla) en zijn Schelmenrol (een vleesgerecht dat als broodbeleg wordt gegeten). In Roosbeek kunt u proeven van Roosbeekse jenever en Roosbeeks gebak.

  

Adres

Neervelpsestraat 11
3370 BOUTERSEM
Telefoon: 
016 72 10 60