U bent hier

Brasschaat

Brasschaat, de meest leefbare gemeente

In het noordwesten van de provincie Antwerpen, tussen de stad Antwerpen, Kapellen, Wuustwezel, Brecht, Schilde en Schoten ligt de gemeente Brasschaat. In 2006 nam de gemeente deel aan de Most Liveable Communities wedstrijd van de Verenigde Naties, een wedstrijd die ze won in haar categorie. Sindsdien draagt Brasschaat de naam van meest leefbare gemeente.

Natuurlijk helpen de streekspecialiteiten mee om een gemeente aangenaam te maken. De Brasschatenaren hebben er drie: het witkapbier, de Brasschaatse praline (witte chocolade met een vulling van chocolade en een laagje karamel) en de kapittelpenning (een zoetzuur gebakje met een bodem van hard deeg met daarop een laag citroencrème en bovenop een marsepeinen tablet met boommotief).

De Mick

Park De Mick is een park van 25 hectare met zonneweiden, een grote vijver, een wandelleerpad, zeldzame bomen, een arboretum, een geklasseerde torenpoort, een Engelse tuin en picknickweiden. In dit park bevindt zich ook het Golempad. Op dit pad staat de Golem, een kunstwerk waar de bezoeker zijn gedichtje, tekstje, liedje of iets dergelijks kan achterlaten.

Naast de Mick is er ook nog het gemeentepark van Brasschaat met onder andere speelweiden, wandelwegen, een kasteel, een hertenpark, een roeivijver, een fit-o-meter en andere sportmogelijkheden.

Telefoonster

In Brasschaat kunnen mensen die dat willen elke dag een telefoontje krijgen van het dienstencentrum. Dit is een project dat zich richt op mensen die zich vaak eenzaam voelen, maar het huis weinig of niet meer kunnen verlaten. Wie weinig bezoek krijgt en slecht te been is, loopt nogal snel het risico geïsoleerd te raken. En daar wil het OCMW iets aan doen. Wie graag af en toe een telefoontje wil, kan zelf kiezen op welke dag hij of zij wil opgebeld worden. De telefoonster wordt gratis aangeboden.

Wonen boven een school

De meeste mensen kennen Brasschaat vooral van de grote villa's, maar in de gemeente loopt ook een project voor betaalbaar wonen in samenwerking met de gemeentelijk basisschool GIBO Mariaburg. Brasschatenaren kunnen daarbij betaalbaar wonen boven de school.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Bredabaan 182
2930 Brasschaat
Telefoon: 
03 650 02 00