U bent hier

Brecht

Brecht, in de Noordertuin van Antwerpen

Brecht is een gemeente op ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Antwerpen. De gemeente telt 27 579 inwoners en bestaat uit drie deelgemeenten: Brecht, Sint-Lenaarts en Sint-Job-in-'t-Goor. Elke deelgemeente heeft een eigen bijnaam voor haar inwoners. De Brechtenaren kregen de naam Mastentoppers omdat ze vroeger dennenappels (mastentoppen) als brandstof voor de haard gingen rapen in de bossen (net zoals in Zandhoven, waar ze dezelfde bijnaam om dezelfde reden kregen), de inwoners van Sint-Lenaarts worden ook wel eens de Kleipikkers genoemd omdat zij vroeger klei ontgonnen ('pikken') om stenen van te maken en de inwoners van Sint-Job-in-'t-Goor noemt men ook wel de Bosuilen omdat de meesten onder hen vroeger hun brood verdienden als houthakker of –sprokkelaar.

Heilige zeep

De cisterciënzerabdij in Brecht werd in 1945 gesticht als heroprichting van de abdij Nazareth in Lier (1236). Die abdij van Nazareth werd in 1797 volledig verwoest. Naast bidden houden de zusters zich vooral bezig met arbeid: ze maken liturgische gewaden, vlaggen en vaandels, kaarsen en hebben ook een eigen lijn van onderhoudsproducten, shampoos en badschuim.

Bounke-Bounke

In Brecht staat de Stenen Molen, de enige kettingkruier (molen met een kettingrad onder de kap) van de provincie Antwerpen. In heel Vlaanderen zijn er van dit type molen nog maar drie overgebleven.. De Stenen Molen werd in 1842 gebouwd en behoorde toe aan verschillende molenaars. Toen de laatste molenaar stierf in 1958 herstelden zijn kinderen de molen met eigen middelen en verhuurden hem in 1960. De huurder richtte er een bar in, 'Bounke-Bounke' waardoor de molen zijn bijnaam kreeg.

Nog meer geschiedenis is te vinden in het Kempisch Museum. Dit is een privémuseum, beheerd door de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Brecht en omstreken. Het museum werd gesticht in 1905 en is daarmee het op één na oudste museum van de Kempen.

Gastronomische huifkarrentochten

Wie de gastronomie in Brecht eens van dichtbij wil leren kennen, kan dit van mei tot september door in te stappen in een van de huifkarren die u meenemen langs de Brechtse tavernes, restaurants en eethuizen. De tochten duren ongeveer vijf uur en bij elke stopplaats hoort een gerecht met drankje.

Wie meer van muziek houdt, kan zijn hartje dan weer ophalen tijdens Parkhappening Brecht, elke maandagavond in juli. Dan houdt het gemeentebestuur in het gezellige gemeentepark van Brecht allerlei optredens.

Ook fietsers en wandelaars komen ruim aan hun trekken in deze groene gemeente met niet minder dan acht natuurgebieden. Een daarvan is het Antitankkanaal, een vroegere verdedigingslinie rond Antwerpen die loopt van het Albertkanaal in Oelegem (Ranst) tot de Schelde in Berendrecht (Antwerpen). Nu is het een geklasseerd natuurgebied waar u heerlijk kunt fietsen en wandelen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Gemeentepark 1
2960 Brecht
Telefoon: 
03 660 25 50