U bent hier

Brunehaut

Brunehaut : oog voor stenen en bloemen

De gemeente Brunehaut bestaat uit negen dorpen: Hollain, Laplaigne Bléharies, Rongy, Lesdain, Howardries, Wez-Velvain, Guignies en Jollain-Merlin. Ze ligt niet ver van Doornik en dus van Frankrijk. De naam komt van een monoliet, de steen van Brunehault van iets meer dan vier meter hoog die u kan zien in Hollain en die rond 2 000 tot 2 500 voor Christus begraven zou zijn. De precieze oorsprong is ongekend. Het zou een Romeins monument geweest kunnen zijn, een oorlogstrofee, een mijlpaal of een baken voor de Romeinse steenweg.

Tussen alle historische gebouwen van de gemeente Brunehaut trekt de kerk van Bléharies alle aandacht. Ze is immers opgetrokken in moderne stijl, als absolute voorloper in de architectuur van religieuze gebouwen in de periode van de bouw (1926).

Feestprogramma

In het dorp van Lesdain nemen niet minder dan 25 boomkwekerijen zowat 300 hectaren in. De boomkwekers zetten hun deuren open en leveren deskundig tuinbouwkundig advies tijdens het traditionele Rozenfeest, dat elk eerste weekend van september gehouden wordt.

Brunehaut is ook het toneel van een andere feestelijkheid het tweede weekend van maart: de narcissenmarkt. De Artifoire wordt dan weer jaarlijks op 21 juli gehouden. Dit evenement plaatst de kunstenaars en ambachtslui van de streek in de kijker. Elke editie biedt een uniek programma (met de deelname van een ander land, onder meer), maar omvat traditioneel een aperitiefconcert, tentoonstellingen, sportwedstrijden, vrij podium voor zangers, muzikanten en vertellers …

Jaarlijks organiseert de gemeente de zomer van solidariteit met de bejaarden: diverse activiteiten voor de senioren, zoals bloemschikken en pottenbakken. Ook worden in samenwerking met de Adviesraad voor Ouderen workshops gehouden die kunnen uitmonden in nieuwe initiatieven zoals de oprichting van een adviesraad voor personen met een handicap of een inrichtingsplan van wegwerkzaamheden voor een betere verkeersveiligheid …

Tot slot zijn de inwoners van Brunehaut er niet weinig fier over de bekende illustrator Serdu, Serge Duhaillon, als mede-inwoner te hebben. Zijn perstekeningen verschijnen in heel wat dagbladen.

 

illustratie

Adres

Gemeentelijke administratie
Rue Wibault Bouchart 11
7620 BRUNEHAUT
Telefoon: 
069 36 29 66