U bent hier

Chièvres

Chièvres, de stad van vliegeniers

Op luttele kilometers van de stad Aat, in de provincie Henegouwen, ligt Chièvres met zijn zes deelgemeenten: Chièvres, Grosage, Huissignies, Ladeuze, Tongre-Saint-Martin en Tongre-Notre-Dame.

De gemeente mag dan minder dan 7 000 inwoners tellen, er zijn tal van historische bezienswaardigheden, te beginnen met de twee geklasseerde monumenten: de Gavertoren en de Sint-Martinuskerk, die wordt beschouwd als een van de fraaiste voorbeelden van de Henegouwse gotiek. De inwoners van Chièvres zijn niet alleen trots op hun grote markt, maar ook op de basiliek van Tongre-Notre-Dame. Vandaag de dag nog trekt deze basiliek, de kleinste van België, heel wat pelgrims aan.

Musea in overvloed

Tijdens een dagje Chièvres kunt u niet naast de musea kijken. Zo laat het museum van het landelijke leven u kennismaken met de landbouwactiviteiten en ambachten van de streek door de geschiedenis heen. Het kleine broodmuseum loodst u door alle stappen van het maken van brood. Het museum van de luchtmachtbasis biedt tot slot de luchtvaartgeschiedenis van Chièvres in een notendop: van de eerste Duitse bezetting in 1917 tot de huidige Navo-aanwezigheid, over de vijandelijke bezetting tussen 1940 en 1944, de Amerikaanse aanwezigheid in 1945 en die van de jonge Belgische luchtmacht van 1947 tot 1964.

Een levensgroot spel

Liefhebbers van ontspanning kunnen hun hart ophalen in Chièvres, waar jaarlijks op straat een groot spel wordt gespeeld dat 'crossage' heet. Bij dit geanimeerde spel moeten twee ploegen van elk vier spelers proberen het doel (een biervat) te raken met een 'cholette', een houten bol. Deze traditie wordt jaarlijks in eer gehouden op Aswoensdag, tot groot jolijt van de steeds talrijkere toeschouwers.

illustratie illustratie illustratie

Adres

Gemeentelijke administratie
Rue du Grand Vivier 2
7950 CHIEVRES
Telefoon: 
068 65 68 20