U bent hier

Dessel

Dessel, waar wereldkampioenen thuis zijn

In buurgemeente Mol zorgt het witte zand voor een heuse boom van schoonheidskoninginnen, in Dessel worden van datzelfde zand wereldkampioenen gemaakt. De gemeente telt maar liefst drie wereldkampioenen: Joël Smets (vijfvoudig wereldkampioen motorcross) en Johnny Coomans en Nathalie van Iersel (wereldkampioenen acrobatisch rock 'n' roll in 2003-2004). Bovendien woont ook de Belgisch recordhouder zwemmen op de 400 en de 800 meter, Stef Verachten, in dit Kempense dorp, net als profvoetballers Joris Van Hout en Patrick 'Patje Boem Boem' Goots.

Wit, blauw en groen

In het midden van de 19de eeuw vaarde een Mechelse schipper via het Kempens Kanaal naar Luik. Zijn boot was volgeladen met wit zand, maar in Dessel trok het zand op de oever zijn aandacht: het leek nog witter te zijn dan de lading die hij aan boord had. De schipper nam een staal, liet het keuren en het resultaat laat zich raden: dit witte zand is het allerbeste zand voor het maken van glas. En net als in Mol heeft die zandontginning een zichtbare impact op het landschap.

Wie dat landschap vanuit de hoogte wil zien, kan daarvoor terecht op de Sas4-toren. Deze panoramatoren is 37 meter hoog en geeft een schitterend uitzicht op het unieke kanalenkruispunt in Dessel, de zandontginning en de Kempense Meren. In de ruimte aan de Sas4-toren kunt u ook die drie thema's (het witte zand, de blauwe kanalen en het groene toerisme) terugvinden in een permanente tentoonstelling.

Isotopolis

Nucleaire bedrijven zijn, met in totaal 1 800 arbeidsplaatsen, een belangrijke werkgever in Dessel. Sinds de jaren '50 zijn deze bedrijven gevestigd in een nucleaire zone, die zich uitstrekt over het grondgebied van Dessel, Mol en Geel. Deze zone heeft een oppervlakte van ongeveer 1 000 hectare.

Op de nucleaire site zal er in Dessel bovendien een bergingssite komen voor laag-, middelactief en kortlevend afval. De ongeveer 8 850 Desselaars hebben mee kunnen beslissen over deze berging en hebben ook allerhande voorwaarden kunnen stellen zodat de komst van het radioactief afval niet alleen lasten, maar ook positieve gevolgen zal meebrengen voor de lokale bevolking.

Wilt u meer weten over kernenergie en kernafval dan kunt u daarvoor terecht in Isotopolis. Isotopolis is een informatiecentrum met een permanente tentoonstelling. Deze tentoonstelling is enkel toegankelijk voor groepen en alleen na afspraak.

Dessel swingt en Roefelt

Elke laatste zaterdag van augustus houdt Dessel een gratis muziekfestival voor jong en oud: Dessel Swingt. Diezelfde dag kan ook al wie tussen 6 en 14 jaar oud is, de wereld van de volwassenen ontdekken. Tijdens de Roefeldag mogen de kinderen niet alleen een kijkje nemen achter de schermen van handelszaken en verenigingen, maar ook een handje toesteken.

    

Adres

Gemeentelijke administratie
Hannekestraat 1
2480 Dessel
Telefoon: 
014 38 99 20