U bent hier

Diest

Diest, 'Oranjestad' met allure

Diest is een stad in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant. De gemeente ligt in het Hageland en grenst in het noorden aan de provincie Antwerpen en in het oosten aan de provincie Limburg. Ze telt ongeveer 23 000 inwoners en bestaat uit de deelgemeenten Diest, Kaggevinne, Deurne, Molenstede, Schaffen en Webbekom.

Door de historische band met het geslacht Oranje-Nassau, die van 1499 tot 1797 het bewind voerden, wordt Diest ook wel 'Oranjestad' genoemd.

Het Begijnhof en de 'Mosterpot'

Het Begijnhof van Diest is sinds 1998 erkend werelderfgoed. Het is een historische stadswijk in het noordoosten van de oude binnenstad waar vroeger de begijnen woonden.

Op de Grote Markt van Diest staat de Sint-Sulpitius- en Dionysiuskerk. Deze parochiekerk is een voorbeeld van de Demergotiek. Ze is opgetrokken uit ijzerzandsteen en witte kalksteen. Een opvallend onderdeel van de kerk is de vieringtoren, die door zijn vorm de naam 'Mosterdpot' kreeg. Zo kregen de Diestenaars de bijnaam 'Mosterdschijters'.

Deze kerk draagt ook de sporen van het verleden: prins Filips-Willem van Oranje-Nassau, de zoon van Willem de Zwijger, ligt hier begraven.

De Hofstadt en de Halve Maan

In de gotische en romaanse kelders van het stadhuis bevindt zich het vernieuwde stadsmuseum De Hofstadt. Hier hangt een bijzonder kunstwerk, het schilderij 'De annunciatie' van Hendrick ter Brugghen. Hij was één van de grootste schilders van de Utrechtse school.

In Diest bevindt zich ook een provinciedomein, de Halve Maan. Het is een recreatiepark met een groot openluchtzwembad en een zandstrand, een adventure park, een roeivijver, een minigolfterrein en het bezoekerscentrum 'Webbekoms Broek'.

Diest, mijn stad

In 2008 zette Diest het project 'Diest, mijn stad' op poten. Met BV's als Felice, Felix Alen, Liliane Saint-Pierre, Guy Swinnen, Jasper Erkens, Mario Aerts en Kathleen Vandenhoudt wil de gemeente laten weten hoe mooi de stad wel is. Deze BV's zijn fier om Diestenaar te zijn.

Cruydtcoeck op de Begijnhoffeesten

De tweede zondag van mei wordt de eerste 'Diestse Cruydtcoeck' van het jaar gebakken op de Begijnhoffeesten. Dit oud gebruik dateert van in de middeleeuwen. De Cruydtcoeck is een pannenkoek met boerenwormkruid of Reynaertkruid. Het kruid moet jong geplukt worden in de lente, anders wordt het giftig.

Er is tijdens de Begijnhoffeesten ook een culinaire markt en allerhande animatie.

Andere specialiteiten van de streek zijn het Loterbolbier van de Diestse huisbrouwerij 'De Loterbol', Diestse halve maantjes (koekjes) en Diestse Begijntjes (in chocolade).

    

Adres

Grote Markt 1
3290 DIEST
Telefoon: 
013 31 21 21