U bent hier

Drogenbos

Drogenbos, kaasdrogers langs de Zenne

Drogenbos is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Deze faciliteitengemeente ligt aan de rand van Brussel, langs de rechteroever van de rivier de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi. De gemeente telt ongeveer 5 000 inwoners.

Kaaskrabbers

Door zijn ligging aan de oevers van de Zenne was Drogenbos meer aangewezen op de veeteelt dan op landbouw. Door de nabijheid van de grootstad Brussel en haar grote afzet- en handelsgebied ontstond in Drogenbos de kaasnijverheid en de boterhandel. De eigen zuivelopbrengst volstond echter niet voor het vervaardigen van de grote hoeveelheden kaas en boter voor de Brusselse markt en een deel van de grondstoffen moesten dan ook aangekocht worden op de markt van Halle.

De bloeiende kaashandel tussen Drogenbos en Brussel zorgde ervoor dat de Drogenbossenaren de ietwat spottende bijnaam van 'kaaskrabbers' of kaasdrogers kregen.

Meer dan kaas alleen

De Drogenbossenaars steken niet alleen de handen uit de mouwen om kaas te maken. Elk jaar organiseert de gemeente verschillende evenementen: rond 1 mei is er een lente-avondmarkt, eind oktober de Jaarmarkt, rond 11 november een gratis concert in de gemeentelijke feestzaal …

Tweejaarlijks zet de gemeente ook een evenement op poten waarbij lokale kunstenaars gedurende twee opeenvolgende weekends hun werk kunnen tentoonstellen in de gemeentelijke feestzaal.

Kunst, cultuur en erfgoed

De verschillende gemeentelijke diensten zijn sinds 20 september 1969 ondergebracht in een voormalig kasteeltje. Het hoofdgebouw dateert uit de 17de en 18de eeuw. De gerestaureerde bijgebouwen dateren van de eerste helft van de 19de eeuw.
Over de oorsprong van de parochie en de kerk van Drogenbos is minder zekerheid. De oudste bronnen dateren van 1110. Maar het huidige gotische kerkgebouw dateert van circa 1350. Doorheen de geschiedenis heeft de kerk een aantal ingrijpende verbouwingen ondergaan. Bij de restauratie van de kerk in 1860 werden al deze wijzigingen echter ongedaan gemaakt en werd de kerk terug in haar originele vorm hersteld.

In en rond de kerk zijn een aantal belangrijke kunstvoorwerpen aangebracht. Aan de buitenmuur van het koor bevindt zich een uit steen gehouwen Christusfiguur. Het bijzondere aan dit beeld is dat deze Christus gekleed is. Van een dergelijk beeld zouden in gans België slechts twee exemplaren bestaan: één in Drogenbos en één in de omgeving van Pepinster. De Sint-Niklaaskerk is beschermd en vormt samen met de aangrenzende hovingen een beschermd landschap.

De voormalige pastorij van de kerk werd gebouwd in 1885. Sinds het begin van de jaren '90 doet het niet langer dienst als pastorij. Het politiecommissariaat en het OCMW namen er toen hun intrek.

Het FeliXart Museum vormt, samen met de boomgaard en de hoeve van de schilder Felix De Boeck, de site FeliX: een groene oase in een verstedelijkte omgeving, waar kunst en ecologie gecombineerd worden zoals Felix bijna honderd jaar leefde. Dit tweesporenbeleid laat toe van op de site FeliX een brug te slaan tussen kunst en ecologie. Een unieke setting om zowel de liefhebber van authentieke kunst met een grote K als voor de liefhebber van erfgoed en ecologie te behagen en met elkaar in contact te brengen.

   

Adres

Grote Baan 222
1620 DROGENBOS
Telefoon: 
02 333 85 10