U bent hier

Duffel

Duffel, plaats bij het water

Tussen Lier en Mechelen ligt Duffel, een gemeente met zo'n 16 100 inwoners. Duffel is vooral bekend vanwege zijn associatie met de wereldberoemde duffelcoat, die zijn naam aan de gemeente te danken heeft. Niet omdat de jas in Duffel gemaakt zou zijn (oorspronkelijk was het een jas ontworpen voor Engelse militairen), maar er bestaat wel een etymologisch verband: een duffel is namelijk een zware, ruwe stof en eeuwen geleden werd zo'n stof in Duffel vervaardigd. Omdat de kwaliteit zo befaamd was, kreeg de jas zijn huidige naam mee. De Duffelaren zelf zullen niet meteen aan de jas denken bij het woord duffelcoat, maar eerder aan de praline in de vorm van een duffelcoat.

Zwemmer zwem

De meest bekende inwoners van Duffel zijn ongetwijfeld Jan en Kris De Smet van De Nieuwe Snaar. Zij treden al sinds 1982 op met een mix van humor, muziek en poëzie en proberen daarmee hun liefde voor muziek over te brengen op hun fans.

Ook de grondlegger van de Nederlandstalige lexicografie, Cornelis Kiliaan (1530-1607) is afkomstig uit Duffel. Hij is de auteur van het eerste Nederlandse etymologisch woordenboek.

Ballonnen

Elke laatste zaterdag van september houdt Duffel een folkloristische lichtstoet die al sinds het begin van de 20ste eeuw bestaat: de Ballonnekensstoet. Kinderen trekken daarin 's avonds met uitgeholde suikerbieten met een kaarsje in of met lichtballonnen door het dorp. Sinds het einde van de vorige eeuw trekken er ook steeds meer versierde wagens mee op.

Heden en verleden

Volgens sommige auteurs behoort de kasteelruïne Ter Elst tot de oudste gebouwen van de provincie Antwerpen: de oorsprong gaat terug tot de verre middeleeuwen. In het verleden logeerde er regelmatig hoge gasten, maar tijdens de slag aan de Nete in oktober 1914 werd het kasteelgebouw zwaar gehavend en met de jaren takelde het verder af tot een ruïne. In 1972 kocht de gemeente het kasteel en restaureerde het gedeeltelijk. Inmiddels is Ter Elst beschermd als kasteelruïne.

Aansluitend aan het Ter Elstpark ligt het Muggenbergpark. Dit park ontleent zijn naam aan het kasteel van Muggenberg dat zich hier bevond. Het is een oase van groen in het centrum van de gemeente, langs de Netedijken.

In het centrum van de gemeente staat de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil. Deze kerk werd in 1640 opgericht als kapel, maar vergroot tussen 1939 en 1942 tot kerk. In de 17de en 18de eeuw was ze vooral bekend als bedevaartsoord. De kerk heeft een barok interieur met als voornaamste kunstwerk het marmeren hoofdaltaar.

Veel nieuwer is het museum Het Gasthuis. Dit themamuseum opende zijn deuren in september 2006 en is volledig gewijd aan (de geschiedenis van) de verpleegkunde in Vlaanderen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Gemeentestraat 21
2570 DUFFEL
Telefoon: 
015 31 12 02