U bent hier

Edegem

Edegem, waar het goed is om te wonen

Edegem ligt in de rand van de metropool Antwerpen en telt ongeveer 22 000 inwoners. De bekendste inwoner is ongetwijfeld minister van Staat Leo Tindemans.

De gemeente heeft in de eerste plaats een residentieel karakter, maar met oog voor de aanleg en het behoud van groene zones.

Van zonneblussers tot 'meneerke van Buizegem'

Over Edegem doen verschillende sagen de ronde. Zo hebben de inwoners de spotnaam 'Zonneblussers' gekregen. Die naam hebben ze te danken aan een vermeende brand die de hele gemeente in rep en roer zette. Uiteindelijk bleek het te gaan om het rode licht van de ondergaande zon dat in de ramen van een huis weerspiegelde.

Een ander verhaal, dat uitgroeide tot een jaarlijkse traditie, is dat van 'Meneerke van Buizegem'. De eerste kerk van Edegem stond in het gehucht Buizegem. Een paar honderd jaar geleden brandde die kerk volledig af. De Edegemnaars eisten de heropbouw van de kerk, maar in Edegem zelf. Tot grote verontwaardiging van Buizegemnaars, 'verhuisde' de huidige Sint-Antoniuskerk naar het centrum.

De verontwaardiging ging vooral uit van één invloedrijk man, mijnheer van Buizegem. De andere inwoners verweten hem echter dat hij hun belangen niet voldoende verdedigd had. De sage beweert dat ze daarom een levensgrote, aangeklede pop maakten en die op een lange staak aan de hoogste boom van Buizegem hingen gedurende de ganse maand mei. De pop was van ver te zien en wees met gestrekte arm naar de plaats waar de kerk had gestaan. Want dat had volgens de inwoners de houding van de heer van Buizegem moeten zijn: 'Daar en nergens anders.'

Nadat deze gewoonte in onbruik was geraakt, werd het folkloristisch feest tijdens het interbellum nieuw leven ingeblazen. Nog steeds wordt 'Meneerke van Buizegem' ieder jaar op 30 april feestelijk in de boom gehangen op het recreatiedomein 'Romeinse Put'.

Nog meer folklore en evenementen

Op de laatste zondag van juni of de eerste van juli vindt het gratis muziekfestival 'Rock@Edegem' plaats. Vooral artiesten van eigen bodem maken er het mooie weer. Tijdens de zomermaanden staat ook Parkavond op het programma. Dat zijn vier avondconcerten in het park van Edegem.

Rond 15 augustus zet het Edegems Volkskunstkomittee vzw alles op alles voor het 'Internationaal Folklorefestival'. Een week lang komen mensen uit alle windstreken samen om hun cultuur met elkaar te delen. Ze doen dit met dans en muziek en met respect voor ieders verscheidenheid.

Recreatie en historiek

Aan waardevolle gebouwen en recreatiemogelijkheden hebben de Edegemnaars geen gebrek. Een bekend recreatiedomein is Fort 5. Het maakt deel uit van de verdedigingsgordel van Antwerpen die Brialmont in de periode 1854 – 1859 aanlegde. Het was in die tijd een belangrijk prototype in de internationale vestingbouwkunde. Sinds 1977 is het eigendom van de gemeente. Verschillende verenigingen vonden er hun thuis en het is een begeerde plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. U kunt het domein ook met een gids bezoeken.

Edegem wordt ook wel eens de 'grotgemeente' genoemd. In 1884 werd naast de neobyzantijnse Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek een grot opgericht naar model van de grot in Lourdes. De basiliek zelf heeft een toren van ongeveer zestig meter, een prachtig portiek en een grote koepel. Nog meer getuigen van het rijk historisch verleden van Edegem zijn het kasteel Mussenburg, het kasteel Arendsnest en het classicistisch kasteel Hof ter Linden. Maar die zijn intussen niet meer vrij toegankelijk omdat ze in privébezit zijn.

Edegem: Sint-Antoniuskerk Edegem: Meneerke van Buizegem Edegem: Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek Edegem: Fort 5

Adres

Kontichstraat 19
2650 EDEGEM
Telefoon: 
03 289 26 50