U bent hier

Eghezée

Eghezée, in de voetsporen van het verleden

Eghezée is een uitgestrekte gemeente van ongeveer 103 km² in het noorden van de provincie Namen. Ze omvat zestien dorpen en de bevolking leeft hoofdzakelijk van de landbouw. U kunt er dan ook tal van indrukwekkende boerderijen te bewonderen.

Eghezée en haar omgeving bieden een ruime waaier aan bezienswaardigheden. Zo kunt u er bijvoorbeeld de grootste en wellicht oudste eik van België bewonderen. Hij staat in Liernu, is zowat 1 000 jaar oud en heeft een omtrek van meer dan 14 meter.

Wie houdt van oude gebouwen kan de abdij van Boneffe uit de 18de en 19de eeuw ontdekken of de site van Harlue, een schitterend voorbeeld van de architecturale trilogie van het ancien regime, bestaande uit een kasteel met boerderij, een kerk en een pastorie. Ook kunt u een bezoek brengen aan het Château Bayard, het toneel van heel wat legendes.

Trekpleister voor trekvogels

De gemeente Eghezée heeft op haar grondgebied ook bezinkbekkens: die van de rasperij van Longchamps, die zich uitstrekken over meer dan 70 hectaren met een vijftiental bekkens. Deze omgeving staat bekend als een halte voor talrijke trekvogels.

Voor de liefhebbers van gastronomie ten slotte, is er de bekende foie gras 'Upignac' uit het dorp Upigny. Jaarlijks worden er op de groene weiden van dit dorp meer dan 20 000 eenden gekweekt.

Langs de Mehaigne (een bijrivier van de Maas) biedt Eghezée ook een ruim netwerk van wandelpaden. Naast de Ravel en het net 'La Hesbaye à vélo', lenen heel wat wegen en paden zich voor trektochten.

Met haar bezienswaardigheden en aantrekkelijke landschappen is Eghezée een toeristische trekpleister in het Naamse Haspengouw. 

   

Adres

Administration communale
Route de Gembloux 43
5310 EGHEZEE
Telefoon: 
081 81 19 01