U bent hier

Geel

Geel, de Barmhartige Stede

In het midden van de kempen ligt de stad Geel. Met haar 35 502 inwoners is ze één van de grootste steden in de provincie Antwerpen. De geschiedenis van Geel is onlosmakelijk verbonden met de heilige Dimpna. Deze Ierse koningsdochter zou hier volgens de legende door haar vader zijn vermoord omdat ze weigerde om in te gaan op zijn incestueuze verzoeken.

Sint-Dimpna

Door haar marteldood gingen mensen geloven dat haar relieken een geneeskrachtig effect hadden. Daarom zakten geesteszieken en hun begeleiders van heinde en verre naar Geel af voor een bedevaart. Omdat ze zo lang mogelijk in de nabijheid van die relieken wilden blijven en omdat ze vaak hun beurt moesten afwachten voor ze de speciaal voor hen ingerichte goddelijke diensten konden bijwonen, zochten de bedevaarders een slaapplaats bij de lokale bevolking. Het opvangen en verzorgen van dit soort pelgrims werd een Geelse specialiteit en staat nu nog steeds bekend als de Geelse gezinsverpleging.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Gelenaren hun heilige in ere houden met een kerk en een museum. De Sint-Dimpnakerk werd in de 14de eeuw opgericht speciaal voor de talrijke bedevaarders en is een van de mooiste en belangrijkste herinneringen aan het unieke verleden van de Barmhartige Stede. Volgens de legende zou de heilige Dimpna in deze kerk begraven liggen, samen met haar biechtvader Gerebernus.

Het Gasthuismuseum Sint-Dimpna is onlangs gerestaureerd en laat u met behulp van de modernste multimediatechnieken kennismaken met het dagelijkse leven en het werk van de Gasthuiszusters die sinds 1552 instonden voor de ziekenverzorging en de gezinsverpleging en met de legende van Sint-Dimpna. Om de vijf jaar organiseert Geel ook een feest rond de heilige Dimpna met een processie en tal van nevenactiviteiten (de eerstvolgende Dimpnadagen zullen plaatsvinden in 2010).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Iets recenter is de geschiedenis van het Geelse War Cemetry, één van de weinige Britse militaire begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog die getuigen van de zware gevechten tijdens het bevrijdingsoffensief van de geallieerden in 1944. In Geel leden de geallieerden namelijk grote verliezen tijdens de pogingen om het Albertkanaal en het Kempisch Kanaal over te steken. De doden werden begraven in een weide of op de burgerlijke begraafplaats van Sint-Dimpna. Later bracht men de lichamen van 399 Britten en één Canadees over naar het huidige kerkhof aan de Tweeboomkes.

Geel culinair

Wie Geel ook culinair wil leren kennen, kan eens proeven van het Geels hartje of de Zeunt. Het Geels hartje is een hartvormig boterkoekje afgewerkt met amandelen en gevuld met marsepein en een dun laagje abrikozenconfituur. De Zeunt is een delicieus, maar lichtjes verraderlijke streekbier dat voor het eerst gebrouwen werd naar aanleiding van de Sint-Dimpa-ommegang in 2000. Het blonde bier van hoge gisting is nog lekkerder in als u het degusteert met een stuk Zeuntbrood met Zeuntpaté of Zeuntkaas.

Foto van het Gasthuismuseum in Geel Foto van het War Cemetery in Geel Foto van Geelse hartjes uit Geel 

Adres

Gemeentelijke administratie
Werft 20
2440 Geel
Telefoon: 
014 57 08 11