U bent hier

Genk

Genk, stad in multicolor

Genk is een stad in het hart van de provincie Limburg met een rijk mijnverleden. Er wonen meer dan 64 000 Genkenaars van in totaal maar liefst 90 nationaliteiten. Dat maakt van Genk dé stad voor een multiculinaire verwenbeurt van de zintuigen. Het meest typische gerecht van de stad bevat dan ook zowel Italiaanse, Griekse, Marokkaanse, Spaanse als Vlaamse ingrediënten: de Genker Javanais. De naam is gekozen vanwege de verschillende laagjes waaruit een javanais is opgebouwd en verwijst naar de steenkoollagen en de diversiteit van de bevolking.

In de schaduw van de mijn…

De mijn is nog steeds alomtegenwoordig in Genk, ook al worden er geen steenkolen meer boven gehaald. In het mijngebouw van Waterschei gidsen ex-mijnwerkers bezoekers door het hoofdgebouw met art deco-elementen en dalen ze af in de luchttunnels.

De site van Winterslag krijgt dan weer een hedendaagse bestemming als een plaats die creativiteit en innovatie opwekt: C-mine. Waar de Genkenaars vroeger steenkolen bovenhaalden zullen ze in de toekomst creativiteit naar boven brengen.

Niet alleen het mijnverleden is te bewonderen in Genk, u kunt in openluchtmuseum Bokrijk ook het leven in het begin van de 20ste eeuw gaan bekijken. Er is onder meer een Kempens en een Haspengouws dorp, allemaal in de stijl anno 1909.

Sterren zien

Het Nationaal Park is het grootste bos- en natuurgebied in Vlaanderen. Het strekt zich uit over Genk, As, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken en Dilsen-Stokkem. Een van de vijf toegangspoorten ligt in Genk. Niet ver daarvandaan bevindt zich ook het Europlanetarium waar de bezoekers kunnen kennismaken met alle aspecten van sterrenkunde, ruimtevaart en meteorologie. In het observatorium staat een reuzegrote sterrenkijker die het universum een stukje dichterbij haalt.

Dichterbij zijn natuurlijk ook sterren te vinden: zo is de zanger van de wereldhit 'Marina', Rocco Granata, afkomstig van deelgemeente Waterschei. Ook aan schrijvers geen gebrek in Genk: jeugdboekenauteur en scenarist van FC De Kampioenen René Swartenbroeckx en Gouden Uil Stefan Brijs wonen in Genk en Neel Doff, de schrijfster van Keetje Tippel heeft lange tijd gewoond in Villa Keetje Tippel. Verder is Genk bekend voor zijn ontwerpers. Piet Stockmans is gefascineerd door porselein en ontwerpt industrieel geproduceerd serviesgoed, Michaël Verheyden werkte voor hem, maar lanceerde ook zijn eigen collectie (hand)tassen en accessoires die intussen op verschillende plaatsen verkocht wordt. Zij hebben vanaf 2009 hun ateliers in C-Mine.

Fair Trade

Genk is een solidaire stad, met een hart voor alle mensen in het noorden en in het zuiden. Daarom tracht de stad zelf enkel fair trade aan te kopen (koffie, thee, suiker, koekjes en zelfs werkkledij en probeert ze ook haar burgers te overtuigen met onder meer inhoudelijk en financiële steun.

Genk heeft daarnaast ook nog een stedenband met een dorp in Botswana, Francistown, waarmee ze samenwerken op tal van typische lokale domeinen. Heel vaak kan Genk zijn ervaring doorgeven, maar de stad is zelf niet te beroerd om iets bij te leren in Zuidelijk Afrika.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Stadsplein 1
3600 GENK
Telefoon: 
089 65 36 00