U bent hier

Geraardsbergen

Geraardsbergen, parel van de Vlaamse Ardennen

Geraardsbergen ligt in Oost-Vlaanderen. De stad ligt aan de rechteroever van de Dender en grenst aan Brabant en Henegouwen. Geraardsbergen is een zeer oude Vlaamse stad die gesticht werd in 1068 door Boudewijn VI, Graaf van Vlaanderen. Tal van historische monumenten zijn er getuige van de welvaart, maar ook van het woelige verleden.

Het is een bruisende plaats vol typische Vlaamse folklore en veel ongerepte natuur aan de rand van de stad. Met aan de ene kant de groene Dendervallei en aan de andere kant de heuvels van de Vlaamse Ardennen is deze stad een aanrader voor natuurminnende wandelaars en fietsers.

Waterratten moet zeker eens een bezoekje brengen aan het provinciaal recreatiedomein 'De Gavers'. U kunt er terecht voor een hele waaier aan recreatiemogelijkheden zoals zwemmen, fietsen, minigolf, muurklimmen, watersporten, …

Ook de winkelliefhebbers kunnen in de stad  aan hun trekken komen: u kunt gezellig kuieren in de winkelstraten en daarna een lekkere verse mattentaart eten op de grote markt.

Het èchte Manneken Pis

De bekendste inwoner van Geraardsbergen is ongetwijfeld 'Manneken Pis'. Het oorspronkelijke beeldje dateert uit 1459 en is dus ruim 160 jaar ouder dan zijn - veel bekendere - Brusselse broertje. In het stadhuis is een museum aan het baasje gewijd. Het originele beeldje van 'Manneken Pis' heeft er een ereplaats gekregen en u kunt er ook zijn uitgebreide garderobe bewonderen.

Beroemde 'Krakelingenworp'

De Geraardsbergenaars kennen vast en zeker ook iets van feesten. Elk jaar in februari houden ze het feest van de 'Krakelingen' en de 'Tonnekensbrand'.

In de namiddag gaat er eerst een historische stoet door de straten van Geraardsbergen. Aan het einde van de stoet trekken de deelnemers en de duizenden toeschouwers naar de top van de Oudenberg voor de 'Krakelingenworp'.

Deze 'krakelingen' zijn kleine broodjes die van op een podium uitgegooid worden over de menigte. Vooraleer ze de duizenden 'krakelingen' mogen gooien, moeten de deken, de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren beker een slok wijn met een levend visje opdrinken. Daarna gaat de eigenlijke 'krakelingenworp' van start.

Eén van de broodjes bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling: een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier.

's Avonds wordt  op de top van de Oudenberg een pekton aangestoken om de winter te verjagen en de nieuwe lente te verwelkomen, terwijl volksdansers voor de sfeer zorgen. Kortom, het loont zeker de moeite om een bezoekje te brengen aan Geraardsbergen tijdens dit spetterende feest.

Adres

Gemeentelijke administratie
Weverijstraat 20
9500 GERAARDSBERGEN
Telefoon: 
054 43 44 45