U bent hier

Glabbeek

Glabbeek, fruitteelt in hartje Hageland

Glabbeek is een gemeente in het oosten van Vlaams-Brabant aan de N29 Tienen-Diest. Deze gemeente telt ruim 5 000 inwoners en ligt in de zuidelijke uitlopers van het Hageland aan de Velpe, een zijrivier van de Demer. Ze bestaat uit de deelgemeenten Glabbeek, Attenrode, Bunsbeek, Kapellen, Wever en Zuurbemde.

Centrum van fruitteelt

In Glabbeek zijn de landbouw en vooral de fruitteelt belangrijk voor de economie. De gemeente heeft een filiaal van de Belgische Fruitveiling op haar grondgebied. Glabbeek vormt dan ook het centrum van de fruitteelt voor de omliggende gemeenten

Sporen uit het verleden

Doorheen het Vlaamse land ziet u nog her en der water- en windmolens. Ook Glabbeek had vroeger zijn windmolens, maar die zijn verdwenen. De Bunsbeekse 'Rotelmolen', een watermolen, staat er wel nog steeds. Het  is een middenslagmolen met 72 schoepen. Enkel het waterrad is nog overgebleven van het oorspronkelijke mechanisme.

In Zuurbemde staat de oude Sint-Niklaaskerk. Na de plundering tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de oude kerk in 1599 een halve ruïne geworden. Omstreeks 1896 werd 200 meter meer naar het oosten een nieuwe bakstenen kerk gebouwd.
Het neogotische gebouw heeft drie beuken. In de kerk staat een eeuwenoude Sacramentstoren. Een sacramentstoren is een tabernakel in de vorm van een toren (meestal gehouwen uit steen), dat zich in een kerk bevindt.

Glabbekenaars schrijven geschiedenis

Leon-Jean de Pape (1610-1685) was een beroemd Glabbeeks rechtsgeleerde in de 17de-eeuwse Spaanse Nederlanden. Zijn kenspreuk was 'Anima regni justitia' ('Het recht is de ziel van de Staat'). Op 1 december 1665 ontving hij de ridderslag. Vanaf 1680 had hij de feodale rechtsmacht over Glabbeek en Zuurbemde.

Edmond-Charles de la Coste (1788-1870) was 'sous-préfet' te Groningen en te Aken onder Napoleon. In 1829 volgde hij Van Gobbelsschroy op als minister van Binnenlandse Zaken. Na 1830 werd hij samen met Gobbelsschroy minister van eredienst. Tussen 1842 en 1850 was hij achtereenvolgens volksvertegenwoordiger, gouverneur van Luik en opnieuw kamerlid. Hij schreef ook een roman, getiteld 'Le Pas-d'armes de Villers-sur-Lesse'.

Maar ook nu schrijven Glabbekenaars  geschiedenis. Een beroemde inwoner van Kapellen is namelijk acteur Roel Vanderstukken.

Eeuwenoud en springlevend

De meeste processies in de streek zijn een stille dood gestorven, behalve die van Wever. Elk jaar op 15 augustus start om 15 uur de processie van de 'Heinkensberg' aan de kerk van Wever. De tocht gaat naar de kapel van de 'Heinkensberg' en weer terug met het beeld van O.-L.-Vrouw van de Heinkensberg.

Voortdurend in ontwikkeling

Glabbeek heeft een 'Beleidsplan '07-'12 opgesteld. Dit plan legt de voornaamste accenten vast tot 2012. Het geeft aan hoe Glabbeek, als kleine landelijke gemeente, zich verder wil ontwikkelen. De inwoners hebben recht op een gemeente waar het goed en aangenaam wonen is in een veilige, verzorgde en menselijke omgeving. Met dit plan zet het gemeentebestuur de grote krijtlijnen uit waarbinnen ze deze opdracht verder zal realiseren binnen domeinen zoals mobiliteit en veiligheid, vrije tijd en ontspanning… Er is daarbij extra aandacht voor kinderen en jongeren en voor senioren.

  

Adres

Grotestraat 33
3380 GLABBEEK
Telefoon: 
016 77 29 29