U bent hier

Grobbendonk

Grobbendonk, slijpersdorp

De gemeente Grobbendonk, in het midden van de provincie Antwerpen, heeft een erg rijk verleden waarvan de geschiedenis teruggaat tot voor het begin van onze jaartelling. In de gemeente werden op verschillende sites overblijfselen gevonden van een Romeinse nederzetting of vicus. In het archeologisch museum bevindt zich naast een uitgebreide collectie Gallo-Romeinse voorwerpen ook vondsten uit de prehistorie en de Merovingische tijd.

Water en wind

Aan de samenvloeiing van de Kleine Nete en de Aa staat de watermolen van Grobbendonk, een van de mooiste slagmolens van de Kempen. De molen wordt nog dagelijks gebruikt om met de kracht van het water haver en gerst voor paarden te pletten.

De windmolen in Bouwel, deelgemeente van Grobbendonk, werd in 1925 overgebracht vanuit Westerlo. De oudste inkerving in de balk dateert uit 1732. Hij diende ter vervanging van een oude molen die in 1914 door een brand verwoest werd. De molen is sinds 1943 een geklasseerd monument.

Diamonds are a girl's best friend

Met de opkomst van de diamantnijverheid op het einde van de 19de eeuw ontstond er een grote bedrijvigheid in de gemeente: veel arme Kempenaars waren maar al te graag bereid om het nieuwe beroep van diamantbewerker aan te leren. Grobbendonk werd een gekend slijpersdorp. Dat is nog steeds te zien in het diamantmuseum waar een prachtige collectie authentieke werktuigen te zien is.

Niet alleen diamantslijpers vonden hun weg naar deze gemeente, ook de schrijver Hubert Lampo woonde er tot aan zijn dood in 2006. De meeste mensen kennen hem vooral van het boek 'De komst van Joachim Stiller' dat in nogal wat scholen op de leeslijst stond.

Monsieur Bordeaux-Paris

Een andere beroemdheid in de gemeente is Herman Vanspringel, een succesvol wielrenner van 1965 tot 1981 die vooral populair werd dankzij de koersen die hij bijna won. Elk jaar in mei vindt in Grobbendonk ook de Herman Vanspringel Classic plaats, een wielerhappening voor amateurs op en rond het trainingsparcours van Monsieur Bordeaux-Paris.

Permanente vorming

Het project 'permanente vorming' is enigszins uniek: de ongeveer 10 800 Grobbendonkenaren kunnen een heleboel cursussen gratis volgen. Er zijn heel wat taalcursussen, maar ook hobbylessen of opleidingen rond nuttige, praktische zaken uit het dagelijkse leven zoals 'Hoe train ik mijn hond?' …

In het Sociaal Huis kunnen de inwoners ook terecht voor gratis computerlessen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Boudewijnstraat 4
2280 GROBBENDONK
Telefoon: 
014 51 10 20