U bent hier

Haacht

Haacht, gemeente met toekomst

Haacht is een gemeente in het noorden van de provincie Vlaams-Brabant. Ze telt ruim 13 000 inwoners en bestaat uit de deelgemeenten Haacht, Wespelaar en Tildonk. Ook de gehuchten Wakkerzeel en Kelfs werden in 1977 bij de gemeente gevoegd.

De belangrijkste economische sectoren in Haacht zijn de landbouw en de bierbrouwerij.
De Brouwerij Haacht is de grootste Belgische brouwerij die nog in Belgische handen is. Ze draagt de naam van de gemeente, maar ligt in werkelijkheid in de naburige gemeente Boortmeerbeek.

Gemeente met een verleden

Een van de bezienswaardigheid in Haacht is zonder twijfel de St.-Remigiuskerk. De koorzijmuren stammen nog uit 1281, toen de originele kerk werd opgericht. In de loop der eeuwen vonden heel wat veranderingswerken plaats. Zo werd de kerk zwaar beschadigd in de Eerste Wereldoorlog. De huidige toren dateert van 1924.

In Haacht bevindt zich ook de antitankgracht. Deze gracht werd in 1939 gebouwd als onderdeel van de verdedigingslinie tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gracht had uiteindelijk weinig nut, want het Duitse leger maakte een wijde omtrekbeweging rond het verdedigingswerk. Vandaag zijn gracht en omgeving een waardevol natuurgebied.

Gemeente voor natuurliefhebbers

Haacht ligt op een aantal fietsroutes door het Dijleland. Maar er zijn ook  heel wat gemeentelijke fietsroutes en wandelpaden voor natuurliefhebbers.

Kasteelpark 'domein de Spoelberch', tegenover de kerk van Wespelaar, is een landhuis dat dateert uit de 20ste eeuw. Het ligt in een schilderachtig park met loofbomen, vijvers, een oranjerie en een tempel van Flora, de Romeinse godin van de bloemen en de lente.

In het gehucht Wakkerzeel ontwierp EcoWerf in 2003 een kringlooptuin in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Haacht en de kerkfabriek. In deze tuin krijgt u uitgebreid de gelegenheid om uw neus in het groenafval van de tuin te steken, kunt u ideeën opdoen en praktijkvoorbeelden bekijken van hoe u groenafval kunt voorkomen en hergebruiken in uw eigen tuin.
Voor kinderen is er een interactief bezoek voorzien. Zij gaan op zoek naar beestjes in de tuin, bestuderen de kruiden en spelen een compostspel.

Haacht aan zee

Haacht mag dan ver van de zee liggen, haar bekendste inwoner is wel een zeekapitein. Jarenlang voerde commandant Remi Van de Sande het bevel over de Mercator, het mooiste zeilschip dat de Belgische staat in bezit had., Heemkundige Gust Vandegoor schreef een lijvig boek over deze man, die ook het lichaam van Pater Damiaan mocht terugbrengen van Molokai.

   

Adres

Wespelaarsesteenweg 85
3150 HAACHT
Telefoon: 
016 26 94 10