U bent hier

Habay

Habay: de vallei der meren

Met haar wouden en waterlopen biedt Habay, een kleine gemeente in de Gaume, in het zuiden van de provincie Luxemburg, tussen Aarlen en Neufchâteau, haar bezoekers een terugkeer naar de natuur. 

Habay, de groene

Het hele jaar door kunt u een bezoek brengen aan het woud van Anlier dat met zijn 7 000 hectaren een van de grootste wouden van het land is. Ook kunt u er wandelen in verschillende domeinen met meren, kastelen en smederijen die getuigen van de staaltraditie van de streek.

Meer natuurpracht valt eind september te bewonderen wanneer u tijdens uw wandelingen de herten kan horen 'burlen'. In september vindt ook de dag van de boswijding plaats. Die dag werd in het leven geroepen in 1937 op initiatief van Pierre Nothomb en speelt zich af in het schitterende kader van het kasteel van Pont d'Oye. Naast de boswijding en ontmoetingen met schrijvers en dichters zijn er ook andere activiteiten zoals jachthoornfestivals, tentoonstellingen van schilderijen, beeldhouwwerken en foto's en conferenties met het woud als thema.

Persoonlijkheid van Habay

Ondanks de bescheiden grootte van de gemeente zijn er enkele beroemde Belgen die in Habay het licht gezien hebben of er gewoond hebben. Zo is er Pierre Nothomb, schrijver en politicus. Hij mag dan wel geboren zijn in Doornik, hij heeft gewoond in Habay en hij is er ook overleden en ligt begraven op het kasteel van Pont d'Oye, dat hij had aangekocht en omgevormd tot een cultureel centrum. Zijn zoon Charles-Ferdinand Nothomb, minister van Staat en oom van schrijfster Amélie Nothomb woont ook in de gemeente Habay.

Wie niet in dat rijtje van schrijvers en politici past is de tekenaar Palix, maar ook hij is afkomstig uit de gemeente. Zijn bekendheid heeft hij onder meer te danken aan zijn persillustraties (voor o.a. Le Soir Magazine), zijn schetsen van assisenzittingen (o.a. voor de zaken Cools en Dutroux) en tekeningen voor merken (bieren uit de Gaume) of kalenders.

Nog een grote naam uit de gemeente die we kunnen vermelden is Maurice Grevisse, een notoir grammaticus.

Ten slotte is er ook nog een andere vorm van erkenning voor Habay: in de deelgemeente Rulles ligt de brouwerij La Rulles waarvan een van de bieren, La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux, door de 'Danish Beer Enjoyers Society' werd uitgeroepen tot het 'Beste bier ter wereld'.

Boswijding              Gemeentehuis

Adres

Gemeentelijke administratie
Parc Communal du Châtelet
6720 HABAY
Telefoon: 
063 42 30 42