U bent hier

Hamont-Achel

Hamont-Achel, Teutenstad

De stad Hamont-Achel is de meest noordelijk gelegen Belgisch-Limburgse gemeente. Hamont-Achel grenst in het zuiden aan Neerpelt en Bocholt en in het noorden met Nederland. Hamont-Achel wordt ook wel eens Teutenstad genoemd. Die naam komt van de Teuten: ambachtslui en handelaars die vanuit de Kempen naar West-Europa trokken en textiel verkochten. Hun statige herenhuizen (Teutenhuizen) in het centrum van Hamont-Achel zijn het bewijs van hun aanwezigheid (17de – 19de eeuw).

Internationaal beroemd

Achel herbergt het enige trappistenklooster in de provincie Limburg, de Achelse Kluis, op een historische plek waar voordien echte kluizenaars leefden en waar een kleine gemeenschap nog steeds actief de strenge kloosterregels onderhoudt. De monniken zijn sinds 1998 weer een eigen trappistenbier gaan brouwen: de Achels bruine of blonde trappist, die internationale erkenning geniet.

De Achelse Blauwe, een Achelse kaas won in februari 2009 in Lyon een internationale prijs. Deze kaas wordt gemaakt in de Catharinadalkaasmakerij, die zijn stek heeft in het voormalige franciscanessenklooster Catharinadal. Ze verwerken er de melk van het eigen melkveebedrijf tot een bijna oneindig aantal kazen en andere verse melkproducten.

In het gips

De naam van dokter Antonius Mathijsen doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar toch is deze geneeskundige van zeer groot belang geweest. De man werd geboren in 1805 en werkte zijn hele leven als dokter in het Nederlandse leger. In 1851 vond dokter Mathijsen het gipsverband uit. Deze uitvinding zou hem wereldberoemd maken. In 1878 overleed hij in Hamont-Achel, waar hij ook begraven werd.

In de straat die naar hem genoemd werd staat ook een bezienswaardigheid: de Napoleonmolen uit 1804, die niet alleen een graanmolen is, maar in het bijgebouw ook een olieslagmolen herbergt. Deze molen draait nog elke eerste zaterdag en elke derde zondag van de maand.

Sint-Antonius

Elk jaar op 13 juni of de zondag na 13 juni gaat de Sint-Antoniusprocessie uit in Achel en sluiten de Hamont-Achelaren af met een groot dorpsfeest.

Elk tweede weekend van september werken jeugd-, sport-, cultuur- en seniorenverenigingen samen rond een welbepaald thema: er is een stratenloop en een groene halve marathon, optredens en animatie.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Stad 40
3930 Hamont-Achel