U bent hier

Hasselt

Hasselt, hoofdstad van de Smaak

Dat de Hasselaren van lekker eten houden, is wel duidelijk. Hasselt wordt ook wel eens jeneverstad genoemd omdat ze een nauwe band heeft met de jeneverindustrie. Jenever is een sterke drank, bereid uit moutwijn waarbij tijdens de distillatie jeneverbessen worden toegevoegd. In het Nationaal Jenevermuseum vindt u de hele geschiedenis van het drankje en kunt u – wat natuurlijk interessanter is – ook proeven. Proeven kunt u ook elk derde weekend van oktober: dan houdt de Limburgse provinciehoofdstad haar jaarlijkse Hasseltse Jeneverfeesten.

Ook de Hasseltse speculaas is tot wijd over de stadsgrenzen gekend. Deze lekkernij zou voor het eerst gebakken zijn op het einde van de 14de eeuw. Maar het is pas in de 19de eeuw dat bakker Lieben de 'Speculation de Hasselt' introduceerde en in 1832 zorgde bakker Deplée voor de bekendheid en de verspreiding ervan. Tot voor 1940 werd de speculaas voornamelijk gebakken in de periode rond Sinterklaas, maar sinds de oorlog wordt deze koek het hele jaar door gegeten. Het is een Hasseltse traditie om bij speculaas een heerlijke, goed gekoelde jenever te drinken. Of u kunt de twee ook combineren in een lekkere Hasseltse koffie (vers gezette koffie, een borrel 'crème de cacao' en een half borreltje brandewijn met een flinke lepel zoet, opgeklopte slagroom). Smakelijk.

Hasselt-Japan in vijf minuten

Aan de rand van de stad Hasselt ligt de Japanse Tuin. Deze natuurpracht weerspiegelt het Japanse landschap van een 17de eeuwse theetuin, compleet met theehuis. De tuin werd in 1992 aangelegd met de hulp van de stad Itami, de Japanse zusterstad van Hasselt.

Ook een bezoekje waard is de kruidentuin op de abdijsite Herkenrode in Kuringen. De cisterciënzerinnenabdij van Herkenrode was ooit de rijkste in de Nederlanden. Haar geschiedenis begint in 1182 en eindigt samen met de Franse Revolutie. Sinds 1998 zijn de abdijhoeve en het 100 hectaren grote natuurgebied eromheen eigendom van het Vlaamse Gewest.

Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres

De bekendste Hasselaar is ongetwijfeld Axelle Red, ook al woont zij sinds een aantal jaren in Parijs. Axelle Red werd geboren als Fabienne Demal en bracht in 1983 haar eerste plaatje uit onder de naam Fabby. Haar doorbraak kwam er in 1989 met de single 'Kennedy Boulevard', maar het duurt nog tot haar eerste album 'Sans plus attendre' uit 1993 dat Fabienne uiteindelijk Axelle Red werd. In 2006 werd de Hasseltse zangeres in Frankrijk geridderd als 'Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres'. In mei 2008 kreeg ze de titel 'Doctor honoris causa' van de Universiteit van Hasselt omwille van haar sociale engagement.

Gratis bussen naar de buren

Sinds 1 juli 1997 kan iedereen (niet alleen de 70 584 inwoners) in Hasselt gratis gebruik maken van de stadsbussen. U moet er nooit langer dan een half uur wachten op een bus en u kunt er kiezen tussen de Centrumpendel (CP) die u richting Grote Markt voert of de Boulevardpendel (BP) die elke vijf minuten een ronde maakt over de Groene Boulevard van Hasselt.

Extra aandacht gaat ook uit naar de verschillende wijken. Het stadsbestuur organiseerde al verschillende 'Met de wijk naar …'-activiteiten: zo konden mensen met hun buurtbewoners al eens naar de film of naar Herkenrode of naar een sportwedstrijd … Wijkcomités die zelf een buurtfeest willen organiseren, kunnen daarvoor ook een toelage krijgen van het stadsbestuur. Die toelage is een aanzet tot een bruisend buurtleven: een straatbarbecue, een gezellig etentje, een brunch … het leidt vaak tot een aangename kennismaking met de buren.

Foto van het Hasseltse Jenevermuseum Foto van Hasseltse speculaas Foto van de Japanse Tuin in Hasselt 

Adres

Gemeentelijke administratie
Groenplein 1
3500 HASSELT
Telefoon: 
011 23 90 11