U bent hier

Havelange

Havelange, gastronomie te midden van stenen

De gemeente Havelange is gelegen in de Naamse Condroz, niet ver van de provincie Luik. Ze telt zo'n 5 000 inwoners en verenigt negen dorpen: Barvaux, Flostoy, Havelange, Jeneffe, Maffe, Méan, Miécret, Porcheresse en Verlée. Al heeft elk dorp zo zijn eigen toeristische trekpleister, de bekendste bezienswaardigheden blijven de piramide van Verlée en het kasteel van Barvaux.

Historische stempel

De piramide van Verlée is een mysterieus bouwsel uit de 19de eeuw dat eerder de vorm van een obelisk heeft, al is er geen enkele aanwijzing te vinden over de werkelijke aard ervan. De meest waarschijnlijke uitleg is dat het zou gaan om een herkenningsteken, gebouwd tijdens het opmaken van landkaarten.

In Barvaux zal een kasteel uw aandacht opeisen. Dit klassieke gebouw werd rond 1770 opgetrokken op de plaats waar vroeger een landhuis stond. Ook een muzikale inwoner van Havelange is de geschiedenis ingegaan. Eind 1800 genoot een zekere Henri Labory, componist van klassieke muziek, veel faam bij de Europese koninklijke families.

Voor elk wat wils

Toch is Havelange veel meer dan steen: de gastronomie is er ook goed vertegenwoordigd. Er zijn twee kaasmakerijen te vinden, bekend om hun producten van koeien- en geitenmelk. Havelange kan er trouwens prat op gaan dat het een kaasfeest heeft. Ieder derde weekend van september kunnen groot en klein genieten van kaasproeverijen en –animatie. Deze passie voor kaas heeft zelfs geleid tot een authentiek kaasgilde: de 'Confrérie des Wiyinmes de Méan'.

De inwoners van Havelange zijn er ook trots op hun eigen drank te brouwen: het 'vulgaris tiliolus'. Dit brouwsel op basis van linde afkomstig van honderdjarige lindebomen werd voor het eerst gebrouwen in 1979 door een ander gilde, de 'Confrérie des Toursiveux de Gros Tiyou' (in het Waals), wat letterlijk 'Gilde van de uitgekookte grappenmakers van de dikke linde' betekent.

illustratie illustratie

Adres

Gemeentelijke administratie
Rue de la Station 99
5370 HAVELANGE
Telefoon: 
083 63 31 67